Consulting

Cadrul Temporar privind societățile afectate de pandemie a fost prelungit de Comisia Europeană

În data de 18 noiembrie 2021, Comisia Europeană a decis să prelungească Cadrul temporar privind ajutoarele de stat până la data 30 iunie 2022, acesta urmând să expire la data de 31.12.2021.  Astfel, statele membre au posibilitatea acolo unde este necesar, să prelungească schemele de sprijin și să se asigure că întreprinderile afectate de criză nu vor fi private brusc de sprijinul de care au nevoie.

De asemenea, Comisia Europeana a introdus pentru o nouă perioadă, limitată, două noi instrumente menite să creeze stimulente directe pentru investiții private și măsuri de sprijinire a solvabilității orientate spre viitor, respectiv:

  • Măsuri de sprijin pentru investiții, care să ajute statele membre să remedieze problema deficitului de investiții cauzat de criză. Statele membre pot crea stimulente pentru ca întreprinderile să realizeze investiții și pot utiliza acest instrument pentru a accelera tranziția verde și cea digitală. Măsura include garanții pentru evitarea denaturărilor nejustificate ale concurenței. De exemplu, stimulentele ar trebui să vizeze un grup larg de beneficiari și ajutoarele să fie într­un cuantum limitat. Statele membre pot folosi acest instrument până la 31 decembrie 2022.
  • Măsuri de sprijin pentru solvabilitate pentru a mobiliza fonduri private care să fie puse la dispoziție pentru investiții în întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), inclusiv în întreprinderile nou-înființate și în întreprinderile mici cu capitalizare medie. Statele membre pot acorda garanții intermediarilor privați, creându-le stimulente pentru a investi în aceste tipuri de întreprinderi și a le oferi acestora din urmă un acces mai ușor la finanțare prin capitaluri proprii, ceea ce pentru întreprinderi este adesea dificil de realizat în mod individual. Acest instrument este deosebit de relevant având în vedere creșterea nivelului de îndatorare a întreprinderilor în timpul crizei. Statele membre pot folosi acest instrument până la 31 decembrie 2023.

 

„De la începutul pandemiei, cadrul temporar privind ajutoarele de stat a permis statelor membre să ofere sprijin specific și proporțional întreprinderilor aflate în dificultate, instituind totodată garanții pentru a menține condiții de concurență echitabile pe piața unică. Astăzi prelungim aplicarea acestuia cu șase luni, până la sfârșitul lunii iunie a anului viitor. Această prelungire limitată oferă posibilitatea unei eliminări treptate și coordonate a măsurilor de criză, fără a se crea efecte în cascadă disproporționate, și reflectă previziunile de redresare puternică privind economia europeană în ansamblu. Pe de altă parte, vom continua să monitorizăm îndeaproape creșterea numărului de infecții cu COVID-19 și incidența altor riscuri la adresa redresării economice. Totodată, în scopul de a continua sprijinirea redresării, am introdus două noi instrumente de relansare a economiei și atragere de investiții private pentru o redresare mai rapidă, mai ecologică și mai digitală.”, a declarat Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

 

Sursa: Comisia Europeană

Tags: afaceri bani europeni business consiliere consultanta consulting covid-19 finantare nerambursabila fonduri europene fonduri nerambursabile granturi investitii masura 3

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.