Programul național multianual INVESTALIM

Prezentul program este derulat de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).  Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea de unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente, diversificarea producţiei prin fabricarea unor produse noi.

  • Depunerea şi înregistrarea cererilor incepand cu 27 octombrie 2023, ora 08:30 – 27 noiembrie 2023, ora 16:30.

Obiectiv / DOMENII ELIGIBILE:

  1. Dezvoltarea și modernizarea industriei alimentare, având ca obiectiv susținerea financiară în vederea stimulării producției interne de bunuri alimentare:
  • reducerea deficitului comercial al sectorului agro-alimentar prin realizarea unei producții interne de bunuri alimentare competitivă pe piața internă și externă;
  • stimularea investițiilor în județele cu resurse agricole sau în județele mai puțin dezvoltate;
  • susținerea modernizării tehnologice a capacităților de producție existente, pentru a se preveni închiderea acestora.

2. Prin acest program se vor acorda ajutoare de stat regionale pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea de unități noi, extinderea capacității unei unități existente, diversificarea producției prin fabricarea unor produse noi.

Buget:

  • Bugetul maxim al Programului INVESTALIM pentru perioada 2023 – 2026 este de aproximativ 600 milioane euro, respectiv 148 de milioane euro anual.

Rata de sprijjn și cofinanțare:

  • Beneficiarii pot accesa valoare totală, fără TVA, de minimum500.000 lei, respectiv echivalentul a aproximativ 500.000 euro.
  • Ajutorul financiar nerambursabil acoperă până la 75% din valoarea eligibilă a investiției, solicitanții trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile totale ale proiectului de investiții, din resurse proprii, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.
  • Pentru asigurarea contribuției proprii, beneficiarii pot contracta finanțări de la instituții de credit. Aceste finanțări se acordă cu respectarea normelor interne proprii ale instituțiilor de credit, în baza unui contract de credit, și sunt garantate de Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA.

Solicitanți eligibili:

  • În cadrul programului de finanțare sunt eligibile societățile comericale cu istoric, dar și societățile debutante, înființate în anul depunerii cererii de finanțare.

Lista coduri CAEN eligibile:

   1 Prelucrarea si conservarea cărnii; 1011
2 Prelucrarea si conservarea cărnii de pasare; 1012
3 Fabricarea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare); 1013
4 Prelucrarea si conservarea peștelui, crustaceelor si moluștelor; 1020
5 Prelucrarea si conservarea cartofilor; 1031;
6 Fabricarea sucurilor de fructe si legume; 1032
7 Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor n.c.a.; 1039
8 Fabricarea uleiurilor si grăsimilor; 1041
9 Fabricarea produselor lactate si a brânzeturilor; 1051
10 Fabricarea produselor de morărit; 1061
11 Fabricarea pâinii; fabricarea prăjiturilor si a produselor proaspete de patiserie; 1071
12 Fabricarea zaharului. 1081

 

Pentru informații suplimentare privind condițiile, activitățile și cheltuielile eligibile puteți accesa rubrica noastră de contact, click aici.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

Parteneri oficiali

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene