Consulting

Acord între Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) și EximBank şi pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene

Conform unui comunicat emis în data de 09 septembrie 2021 pe pagina Instituției EximBank, a fost încheiat un acord de colaborare împreună cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) cu scopul de a sprijini accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin finanţarea companiilor eligibile în perioada de tranziţie 2021 – 2022.

 

“EximBank se implică permanent în susţinerea proiectelor de investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală, prin identificarea celor mai potrivite soluţii pentru a sprijini companiile româneşti în procesul de accesare a fondurilor europene nerambursabile. Oferim o gamă extinsă de produse adaptate specificului şi cerinţelor programului PNDR, astfel încât, în funcţie de tipul proiectului, beneficiarii eligibili să poată accesa: credite de prefinanţare a grantului, credite pentru cofinanţarea contribuţiei proprii la cheltuielile eligibile şi neeligibile sau scrisori de garanţie bancară de restituire a avansului”, a transmis Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

 

La rândul său, directorul general AFIR, Mihai Moraru, susţine că acest acord de colaborare va sprijini în mod concret beneficiarii PNDR în a obţine credite avantajoase.

 

“Iniţiativa pe care am avut-o la AFIR, aceea de a face demersurile necesare pentru a facilita accesul la finanţarea privată pentru solicitanţii şi beneficiarii noştri, începe să prindă contur. Avem deja acorduri de colaborare în derulare şi am speranţa că acest lucru va sprijini în mod concret beneficiarii PNDR în a obţine credite avantajoase pentru a-şi asigura atât partea de cofinanţare, cât şi pe cea de rulaj aferentă implementării proiectului”, a declarat Mihai Moraru..

 

EximBank este o instituţie specializată ce se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate şi pot fi accesate în condiţii avantajoase de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează pieţei interne.

 

AFIR are ca atribuţie implementarea tehnică şi financiară a PNDR 2020. Conform datelor, până în prezent, 67.828 de fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice au încheiat contracte de finanţare cu AFIR pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile prin PNDR 2020.

 

Valoarea plăţilor efectuate de către AFIR, până în prezent, beneficiarilor Programului se ridică la 7,65 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbţie efectivă a fondurilor alocate de peste 81,24%. Pentru perioada de tranziţie, 2021 – 2022, AFIR mai are la dispoziţie fonduri pentru agricultură şi dezvoltare rurală în valoare totală de 3,28 miliarde de euro.

 

Sursa: EximBank & AFIR

Tags: agricultura bani europeni finantari fonduri europene fonduri nerambursabile

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020 © Toate drepturile rezervate – PRO VEST Fonduri Europene

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.