Consulting

Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene anunță vești bune pentru societățile afectate de pandemia de COVID-19!

Conform unui comunicat transmis în data de 3 septembrie 2021 de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, săptămâna aceasta, Comisa Europeană va aproba modificarea Programului Operațional Competitivitate, prin care se vor aloca 550 de milioane de euro din cadrul Facilității de finanțare REACT-EU.

 

Astfel, suma de 550 de milioane de euro va merge către:

  • reîntregirea bugetului aferent Măsurii 2 (capital de lucru) pentru proiectele contractate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – 200 de milioane de euro;
  • acoperirea a 50 milioane euro din REACT EU pentru apelul de proiecte destinat achiziției de tablete/ laptopuri pentru uz școlar cu acces la internet, contractat în conformitate cu prevederile OUG nr. 144/2020 în valoare totală de 150 de milioane de euro;
  • pregătirea și lansarea apelului de proiecte destinat investițiilor productive în cadrul Măsurii 3 – 300 de milioane de euro;

Corina Atanasiu, secretar de stat în cadrul MIPE, a declarat: „Alocările din REACT-EU pentru POC sunt încă o gură de oxigen pentru întreprinderile mici și mijlocii afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19. Suntem nerăbdători să începem distribuirea sumelor”.

Pentru o implementare cât mai eficientă a apelului aferent Măsurii 3 până la data de 31 decembrie 2021, aceasta se va realiza de către MIPE prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Competitivitate.

 

Reaminim ca pe data de 3 decembrie 2020, începând cu ora 10:00, s-a dat startul sesiunii de înscrieri pentru ajutoarele de stat de câte 50.000 – 200.000 de euro din cadrul Măsurii 3 „Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor” prin schema de ajutor de stat instituită prin OUG nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a constatat faptul  că „măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată”, el explicând că din cei 27.736 de aplicanți, un număr de 8.275 au aplicat pentru imobile.

Astfel, Ministrul a vizat suspiciuni de fraudă și a solicitat ca măsura să repornească de la zero, urmând să fie extinse codurile CAEN care pot aplica, însă nu va mai exista posibilitatea solicitării de bani pentru imobiliare.

 

 

Sursa: MIPE


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene