Consulting

Modificări importante aduse la Schema de ajutor de stat instituită prin HG 807/2014

În data de 15 iulie 2021, a fost publicată în Monitorul Oficial HG 760/2021, în urma unor modificări făcute de Guvern la schema de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie, HG 807/2014.

Astfel, firmele de construcții de clădiri vor putea obține și ele ajutoare de stat de maximum 37,5 milioane de euro fiecare, potrivit modificărilor operate de Guvern la schema de ajutor de stat.

Modificări importante aduse schemei de ajutor:

  • Bugetul maxim al schemei crește de la 4,07 miliarde lei la 6,38 miliarde lei (echivalentul a aproximativ 1,45 miliarde euro).
  • Verificarea la fața locului a existenței activelor și a conformității declarațiilor/documentelor aferente cheltuielilor efectuate de firmele beneficiare se suspendă până pe 31 decembrie 2021.
  • Schema se extinde și la firmele din următoarele sectoare de activitate: CAEN 41- Construcții de clădiri, CAEN 42-Lucrări de geniu civil, CAEN 4399- Alte lucrări speciale de construcții n.c.a.
  • Pentru investițiile efectuate, firmele beneficiare primesc ajutoare de stat între 10% și 50% din valoarea eligibilă a investițiilor, în funcție de zona în care sunt efectuate acestea.

 

Valoarea maximă a ajutoarelor de stat variază între 7,5 milioane euro și 37,5 milioane euro pentru fiecare investiție, în funcție de zona în care este efectuată. Cea mai mică intensitate și valoare a sprijinului este în București.

 

Activități și cheltuieli eligibile

  • Cheltuielile efectuate cu realizarea de construcţii;
  • Închiriere construcții; Valoarea maximă eligibilă a chiriei nu poate depăşi 22 lei/mp/lună; valoarea chiriei care depăşeşte valoarea maximă eligibilă este neeligibilă şi este finanţată de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat din surse proprii. Contractul de închiriere trebuie să fie valabil cel puţin pe perioada realizării investiţiei iniţiale şi cinci ani după data finalizării acesteia cu posibilitatea prelungirii valabilităţii cu cel puţin 2 ani.
  • Instalaţii tehnice, maşini şi echipamente noi clasificate;
  • Active necorporale: activele amortizabile asociate investiţiei iniţiale care nu au o concretizare fizică sau financiară precum brevete, licenţe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală.

Sursa: Ministerul Finanțelor


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

AGENTIA DE CONSULTANTA PROVEST S.R.L
Municipiul Reșița, stradă Petru Maior nr 2, Spațiu administrativ nr 421, județul Caraș-Severin
CUI 41646670

2020 © Toate drepturile rezervate – PRO VEST Fonduri Europene

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.