Consulting

MIPE: PNRR va fi aprobat, cel mai probabil, la începutul toamnei

Conform unui comunicat emis ieri, 1 iulie 2021, secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marius Vasiliu, a participat la o videoconferință organizată de Bursa, România – Strategia dezvoltării. Acesta a punctat în intervenția sa mai multe informații cu privire la Planul Naţional de Redresare şi Reziliență prin intermediul căruia România va beneficia de 29,2 miliarde euro:

 

„PNRR reprezintă o oportunitate uriaşă de finanţare și șansa unei transformări în decursul următorilor 5 – 10 ani, dar și șansa de a ne alinia mai bine la dezideratul de la momentul aderării noastre la Uniunea Europeană. Această oportunitate, care a venit într-un context nefavorabil pentru întreaga omenire, ține și de reorientarea către bazele unei societăţi, a unei economii care să reziste unor șocuri de acest gen și în viitor. Practic, este ceea ce își propune acest mecanism de redresare şi rezilienţă.

Fiind o grămadă de lucruri în România pe care toată lumea vrea să le rezolve prin PNRR, procesul de negociere, inclusiv internă, a fost laborios și destul de complicat. Pe lângă necesităţi, mai sunt şi condiţionalităţi, care ne prind într-o defazare ca stat membru în relaţia cu UE, atâta timp cât priorităţile altor state sunt diferite de cele de bază ale României – autostrăzi, drumuri, infrastructură, alimentare cu gaze – noi ne încălzim încă la sobe cu lemn şi folosim cărbune în termocentrale, deci la nivelul României aceste lucruri sunt încă deziderate şi provocări, a explicat oficialul MIPE, care a anunțat că PNRR va fi aprobat, cel mai probabil, la începutul toamnei, moment din care România va primi și prima tranşă de finanţare – un avans de 13% din alocare.” a declarat Marius Vasiliu, care a menționat  și faptul că Planul României, se află în etapa de evaluare la nivelul Comisiei Europene.

 

De asemenea, s-a discutat despre obligativitatea îndeplinirii obiectivelor asumate de România pe marginea PNRR, cu termene și condiții diferite de Programele standard de finanțare europeană:  „Oportunitatea vine la pachet cu obligativități pentru mediul politic, care înțelege nevoia de a crea un proiect de țară, care să facă față din toate punctele de vedere condiționalităților și, mai ales, exigențelor de la nivel european.”, conform lui Robert Vasiliu.

 

 

Sursa: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

AGENTIA DE CONSULTANTA PROVEST S.R.L
Municipiul Reșița, stradă Petru Maior nr 2, Spațiu administrativ nr 421, județul Caraș-Severin
CUI 41646670

2020 © Toate drepturile rezervate – PRO VEST Fonduri Europene

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.