Consulting

Actualizări cu privire la înscrierile în cadrul Schemei de ajutor pentru Horeca

Conform unui comunicat emis de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Schema HoReca – ajutor de stat de 20% din diferența cifrelor de afaceri din 2019 și 2020 a demarat în data de 29 iunie 2021 cu succes. Au fost înregistrate 2.000 de aplicații în platforma de înscriere. Schema prezintă un mod facil de aplicare și se desfășoară exclusiv online. O parte dintre societățile care au încercat să aplice au întâmpinat însă greutăți în identificarea expertului contabil sau a auditorului care a certificat diferența de cifră de afaceri pentru CAEN-uri.

 

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a oferit răspunsuri la solicitările venite din partea aplicanților și a făcut în timp util o procedură prin care s-au putut verifica experții contabili sau auditorii pe care aplicația nu i-a găsit automat în bazele de date furnizate de asociațiile profesionale Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din Romania (CECCAR) și Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) administratorului platformei, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

 

Conform infomațiilor transmise de Minister, baza de date cu experți contabili pusă la dispoziție inițial de CECCAR omitea un număr de aproximativ 2.500 de experți contabili. Aceștia vor fi introduși în baza de date a platformei de înscriere. În fiecare seară la ora 23:00 MEAT actualizează baza de date a experților contabili și auditorilor din platformă.

 

O altă eroare, cauzată de un separator în baza de date a auditorilor, furnizată de CAFR, a fost corectată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

” Informăm aplicanții că, chiar dacă au contract cu o firmă de contabilitate sau de audit, nu pot selecta în aplicație firme de audit sau de contabilitate din baza de date. Trebuie să selecteze numele expertului contabil sau al auditorului financiar care semnat digital raportul aferent aplicării la măsură.

Toate cererile de adăugare în baza de date sunt centralizate de operatorii call-center și sunt verificate cu CECCAR și ASPAAS – CAFR pentru a ne asigura ca cei care nu se regasesc în platformă sunt autorizați.”, se arată în comunicat.

 

Schemei va fi deschisă timp de 22 zile calendaristice de la demararea înscrierii, respectiv până la data de 20 iulie 2021 ora 20.00, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului. Firmele pot aplica oricând în această perioadă, pentru că la finanțare nu contează numarul de ordine. Schema este pro-ratată, iar numărul de ordine la înscriere nu confera niciun avantaj.

Sprijinul financiar reprezintă 20% din pierderea suferită la cifra de afaceri pe anul 2020 comparativ cu cifra de afaceri pe anul 2019, pe codurile CAEN autorizate.

Bugetul schemei este de 2,5 miliarde de lei (credite de angajament), iar creditul bugetar curent este de 1 miliard de lei.

Conform MEAT, este estimat să aplice un numar de aproximativ 30.000 de firme.

 

Sursa: MEAT


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene