Consulting

Se dorește reluarea înscrierilor pentru Măsura 3 – Granturi pentru investiții

În data de 5 februarie 2021, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a declarat că „măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată”. Reaminim ca pe data de 3 decembrie 2020, începând cu ora 10:00, s-a dat startul sesiunii de înscrieri pentru ajutoarele de stat de câte 50.000 – 200.000 de euro din cadrul Măsurii 3 „Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor” prin schema de ajutor de stat instituită prin OUG nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19.

Ministrul, Claudiu Năsui a explicat că din cei 27.736 de aplicanți, un număr de 8.275 au aplicat pentru imobile: „Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile. Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioada CoVid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente.”, a declarat acesta.

Pentru soluționarea problemei apărute la măsura 3, Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a spus că se află în discuții în prezent cu premierul României, Florin Cîțu: „De când am venit în minister, am zis că voi asigura continuitatea măsurilor deja începute în ideea că nimeni nu trebuie să sufere din cauza schimbării guvernului. Cu cifrele acestea însă ne dăm seama că măsura nu își atinge scopul. Am discutat cu premierul soluții. Vă voi ține la curent.”, a tranmis Ministrul.

Surse din Ministerul Economiei au declarat, pentru Startup Cafe, că există o intenție a ministrului Claudiu Năsui de a relua înscrierile pentru Măsura 3. Tot pentru StartUp Cafe, Ministrul a declarat următoarele:  „Am propus premierului un curs de acțiune. Eu nu am de gând să finanțez apartamente din proiecte europene. Nu este greu să se prevadă în proiect că investiția imobiliară este spațiu comercial, deși este un apartament. Voi continua aceste măsuri și le voi duce la bun sfârșit, dar finațarea imobiliarelor este exclusă”.

 

După cele relatate, există suspiciuni că a fost viciat procesul de depunere a proiectelor în cadrul Măsurii 3 și că a fost influențat modul în care arată listele, în condițiile în care alte persoane în afară de administratori ar fi avut acces la datele de pe platforma de înscriere. Întrebat de Hotnews cine din afară a avut acces la date, ministrul Claudiu Năsui a spus că băncile. Ministrul a spus că imediat cum a aflat, a solicitat restricționarea accesului la datele aplicației.

 

De asemenea, tot în data de 5 februarie 2021, Premierul României, Florin Cîțu, a decis începerea unei investigații de către Corpul de Control al Prim-Ministrului pentru a analiza situația pentru măsura 3. Acesta a declarat: „Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite”.


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene