Consulting

Se solicită suplimentarea bugetului pentru Măsura 3 – Granturi pentru investiții

Reprezentanți ai patronilor pentru IMM-urile din România, solicită Guvernului suplimentarea bugetului pentru ajutoarele de stat din cadrul Măsurii 3 – Granturi pentru investiții, cu valori cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro, granturi acordate în contexul  pandemiei pentru a facilita relansarea economică, astfel încât societățile care au obținut punctaj de 100 %  și au cel puțin 30% cofinanțare proprie pentru investițiile din proiect să beneficieze de acest suport financiar.

 

„Este vital ca această suplimentăre a alocării bugetare să se realizeze în cel mai scurt timp (implicit semnarea contractelor de finanțare) astfel încât cel puțin aplicanții cu 100 de puncte și minimum 30% rată de cofinanțare asumată să fie capabili să își redreseze activitatea. Această măsură include și realizarea unei liste de rezervă unde să se regasească aplicațiile care au potențial de a primi finanțare în urma suplimentării fondurilor alocate” – a transmis Consiliul Național al IMM-urilor.

 

De asemenea, potrivit acuzațiilor lansate de Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului,  Claudiu Năsui din cei 27.736 de aplicanți, un număr de 8.275 au aplicat pentru imobile: „Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile. Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioada CoVid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente.”

Însa, conform Consiliul Național al IMM-urilor Ordonanța de urgență 130/2020, art 23, alin (5), prevede excluderea „cererilor de finanțare care au drept obiect sedii de birouri sau alte activități destinate investițiilor imobiliare pentru închirierea de birouri/concesionarea sau orice alte forme de valorificare ale acestora”, precum și „orice alte cereri de finanțare care nu sunt în legătură cu domeniile de investiții prevăzute” de Ordonanța de urgență.

 

Conform aplicației, au fost depuse 27.736 de de cereri, cu o valoare totală a cererilor de aproape 12 miliarde de lei, adică peste 2,4 miliarde de euro, de aproximativ 5 ori bugetul disponibil de 550 de milioane de euro cu tot cu confinanțarea solicitanților.

 

 


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

Parteneri oficiali

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene