Consulting

Noi declarații cu privire la ajutoarele de stat acordate IMM-urilor!

Pe fondul pandemiei provocate de virusul Covid-19, Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 1 miliard de euro pentru companiile românești afectate, care presupune acordarea a trei tipuri de ajutor de stat:

 

  • Măsura 1– Microgranturi de câte 2.000 de euro, buget total de 100 milioane euro, pentru companiile fără salariați, pfa-uri și medici de familie implicați în lupta împotriva împotriva noului coronavirus în timpul stării de urgență;

 

  • Măsura 2 – Granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 euro, valoarea totală fiind de 350 de milioane de euro. Granturile pentru capitalul de lucru se acordă până la 15% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 150.000 de euro.

 

  • Măsura 3 – Granturi de investiții de 50.000-200.000 euro, pe baza unui plan de afaceri. Cel de-al treilea program are valoarea de 550 milioane euro.

 

Măsura 1 – MICROGRANTURI

Florin Jianu, a declarat ca banii solicitați de către aplicanți pot să intre în maximum o lună, pentru că lucrează cu partenerii bancari.

Pentru măsura 1 au aplicat 29.250 de solicitanți, în condițiile în care bugetul disponibil permitea acordarea unui număr de maximum 50.000 de microgranturi.

Astfel, au rămas disponibile 41,5 milioane de euro la Măsura 1, chiar și după prelungirea perioadei de aplicare.

 

Măsura 2 – Granturi de capital de lucru

Dacă măsura 1 nu a creat prea mult interes din partea antreprenorilor, aproape jumătate din buget rămânând nealocat, bugetul alocat pentru măsura a doua, a fost epuizat în primele 5 minute de la deschiderea aplicației.

Potrivit datelor înregistrate, pentru granturile oferite pentru capitalul de lucru au aplicat 21.471 de societăți, iar fondurile vor ajunge doar pentru primele aproximativ 5000 de companii, granturile acordându-se după regula ”primul venit, primul servit”.

 

Astfel, Florin jianu a declarat: „Evident că Măsura 2 are mai multă apetență. Deci trebuie transferat la Măsura 2 restul de bani de la Măsura 1. Eu cred că mai trebuie și acolo suplimentat bugetul. Mi se pare că a fost greșită abordarea în care dai 150.000 de euro capital de lucru. Dacă Germania dă 15-20 de mii maxim, noi dăm 150.000 de euro. Acum trebuie să iasă din aceatsă dilemă, Ministerul Economiei își propusese fnanțarea a circa 10.000 de firme și trebuie să găsească fondurile necesare.

Nu e OK ca tu să-ți completezi online cifra de afaceri și automat să-ți completeze 15% din acea sumă capital de lucru. Ai, n-ai nevoie, tu de suma aia vei beneficia. O să ridice artificial costurile fiecare în parte, ca să ajungă la suma respectivă. Ar fi trebuit să facă pe un minim plan de afaceri – ce taxe ai restante, ce costuri ai restante. S-ar putea să ai nevoie de 30.000 de euro. Și, dacă le luam bob cu bob, poate ajungeau banii pentru mai mulți. Cerem și suplimentarea bugetului. Să se dea în continuare fonduri celor înscriși în această sesiune”.

 

Măsura 3 – Granturi de investiții

Sterică Fudulea, vicepreședinte al CNIPMMR, crede că Ministerul Economiei ar fi trebuit să amâne Măsura 2 și să nu deschidă nici Măsura 3 până ce grila aprobată de Parlament intră în vigoare.

„Este această joacă între Parlament și Guvern. Probabil dacă se amâna lansarea Măsurii 2, toată lumea era fericită, se puteau implementa acele propuneri din Lege, ar fi intrat și companiile închise de ordonanțele militare, cele din zona de fitness, înfrumusețare. Și poate ar fi putut fi corectată și suma cu ocazia asta. Și toată lumea ar fi fost mulțumită. Dar mediul de afaceri suferă din cauza acestui joc între Parlament și Guvern” – a spus Fudulea, care a fost și el secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, în guvernare Grindeanu.

 

Bugetul Măsurii 3 este de 550 milioane euro cu tot cu aportul propriu al beneficiarilor.

Tags: afaceri bani europeni business Capital de lucru consiliere consulntanta consulting fonduri europene funds. finantare nerambursabila granturi granturi capital de lucru investitii microgranturi proiecte europene

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

Parteneri oficiali

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene