Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță publicarea ghidului Măsurii 21 privind acordarea unui sprijin temporar cu caracter excepțional, ca răspuns la criza sanitară generată de epidemia de COVID-19.
OBIECTIV
- Având în vedere că fermierii din România au fost afectați într-un mod fără precedent de consecințele pandemiei de COVID-19, reprezentanții Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în urma consultărilor avute cu asociațiile de fermieri, au făcut eforturi pentru a lansa în cel mai scurt timp posibil, o măsură extrem de utilă și care va sprijini fermierii din sectorul zootehnic – bovine, ovine – caprine și pe cei din sectorul de legume-fructe și cartofi
- Măsura 21 „Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19″ are în vedere atenuarea efectelor generate de pandemia de COVID-19 în special în ceea ce privește producția primară, iar acțiunile pentru compensarea pierderilor producătorilor primari în sectorul agricol vor contribui la restabilirea echilibrului economic, în special la nivelul sectorului agricol.
BUGET
- Valoarea totala al măsurii este de 150.000.000 de euro.
PERIOADA DE ACORDARE
- 25 septembrie – 23 octombrie 2020.
Condiții generale de eligibilitate și de acordare a sprijinului
- Solicitantul trebuie să fie fermier activ și să fie înregistrat la APIA cu cerere unică de plată pentru anul 2020;
- Solicitantul nu poate primi sprijin decât o singură dată în cadrul acestei măsuri;
- În cazul în care un fermier are o exploatație mixtă (zootehnic și vegetal sau sector zootehnic – specii de animale diferite sau sector vegetal culturi anuale sau perene diferite), care se încadrează în aria de eligibilitate, sprijinul poate fi cumulat până la valoarea maximă de 7000 Euro/fermier/exploatație.
- Cuantumul maxim al sprijinului este de 7000 euro / fermier/ exploatație;
- Suma forfetară urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.
Condiții de eligibilitate specifice sectorului bovine
- Solicitantul deține minimum 5 UVM femele adulte din specia bovine, înregistrate în RNE, cu condiția de a avea înscrise minim 5 UVM femele adulte din specia bovine pe unitate de producție cu cod ANSVSA;
- Fiecare femelă adultă din specia bovine pentru care se solicită sprijin, trebuie să aibă vârsta de minimum 24 luni la data de 1 iulie 2020.
- Sprijinul este cuprins între 1000 și 7000 de euro, în funcție de numărul de UVM.
Condiții de eligibilitate specifice sectorului ovine-caprine
- Solicitantul deține minimum 50 capete femele adulte din specia ovine/caprine, înregistrate în RNE pe unitate de producție cu cod ANSVSA;
- Fiecare femelă adultă din specia ovine/caprine pentru care se solicită sprijin, trebuie să aibă vârsta de minimum 12 luni la data de 31 martie 2020.
- Sprijinul este cuprins între 500 și 2500 de euro, în funcție de numărul de capete.
Condiții de eligibilitate specifice sectorului legume – fructe și cartofi
- Solicitantul are o suprafața minimă de 0,1 ha legume – fructe cultivate în sere și sau solarii;
- Solicitantul are o suprafața minimă de 0,3 ha legume cultivate în câmp, fructe și cartofi.
Sprijinul pentru sectorul legume- fructe şi cartofi/ exploatație va fi:
- legume cultivate în câmp, fructe și cartofi – între 700 și 5000 de euro, în funcție de suprafața hectarului
- legume cultivate în spații protejate ( sere și solarii) – între 700 și 5000 de euro, în funcție de suprafața hectarului.
Sursa: MADR
Leave A Comment