Conform unei măsuri propuse de Comisia Europeană, pot fi alocați până la 100.000 de euro pentru sprijinirea fermierilor și IMM-urilor afectate de inflație foare ridicată.
Măsura excepțională, propusă în data de 20 mai 2022 de Comisie, va primi finanțare din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a facilita statelor membre să plătească o sumă forfetară unică fermierilor și întreprinderilor agroalimentare afectate de creșterile semnificative ale costurilor. Creșteri ale prețurilor, în special la energie, îngrășăminte și hrana animalelor, perturbă sectorul agricol și comunitățile rurale, ceea ce poate rezulta probleme de lichiditate și fluxuri de numerar pentru fermieri și micile întreprinderi rurale active în procesarea, comercializarea sau dezvoltarea produselor agricole.
Sprijinul va aborda perturbările pieței și va contribui la securitatea alimentară globală. Odată adoptată, măsura va permite statelor membre să decidă să utilizeze fondurile disponibile de până la 5% din bugetul lor FEADR pentru anii 2021-2022 pentru sprijinul direct pentru venituri pentru fermieri și IMM-uri active în procesare, comercializare sau dezvoltarea produselor agricole.
Statele membre vor trebui să redirecționeze acest sprijin către beneficiarii care sunt cei mai afectați de criza actuală și care sunt implicați în economia circulară, gestionarea nutrienților, utilizarea eficientă a resurselor sau metode de producție ecologice și ecologice.
Fermierii și IMM-urile din sectorul agricol pot primi între 15.000 euro și 100.000 euro. Data limită la care plățile ar trebui efectuate este 15 octombrie 2023. Pentru a utiliza această posibilitate excepțională, statele membre vor trebui să prezinte o modificare a programelor lor de dezvoltare rurală prin introducerea acestei noi măsuri.
Sursa: Comisia Europeană
Leave A Comment