Consulting

PNRR: nou cadru în cadrul în consultare publică

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică Hotărârea privind aprobarea Contractului de finanțare dintre Guvernul României reprezentat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Banca Europeană de Investiții privind Fondul de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență al României, semnat la București la 31 martie 2022.

MIPE negociază şi semnează contractele de finanţare pentru instrumentele financiare din cadrul PNRR implementate prin încredinţarea sarcinilor de implementare către un partener de implementare. Contractele de finanţare se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Instrumentul de garantare va fi implementat printr-un contract de finanțare încheiat între Guvernul României și BEI, utilizând modelul fondului de fonduri (FdF) administrat de BEI ca entitate desemnată. Fondul de fonduri va fi o structură-umbrelă gestionată de BEI ca bloc de finanțare separat în cadrul său (nu se creează o entitate juridică separată).

Conform MIPE, BEI va gestiona FdF prin două sub-fonduri, cu alocări inițiale de câte 150 mil  euro, utilizate după cum urmează:

  • prin finanțare directă BEI: un produs de împrumut acordat de către BEI, folosind o parte din fondurile puse la dispoziție în temeiul contractului de finanțare ca garanție pentru finanțarea din partea BEI, și/sau un produs prin care o parte din fondurile puse la dispoziție în temeiul contractului de finanțare sunt acordate sub formă de împrumut, în completarea împrumutului din partea BEI, către Beneficiarii finali;
  • prin finanțare intermediată: un produs de garantare intermediat prin care o parte din fondurile puse la dispoziție în temeiul contractului de finanțare vor fi furnizate de BEI, sub forma unei garanții de portofoliu plafonate, intermediarilor financiari selectați de către aceasta cu care BEI va încheia acorduri operaționale.

 

Sursa: MIPE

Tags: bani europeni finantare nerambursabila fonduri europene granturi

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene