Consulting

Ministerul economiei: România este pe harta de interes a Comisiei Europene

România reprezintă un interes pentru Comisia Europeană în ceea ce priveşte valorificarea resurselor minerale neenergetice de pe teritoriul national.

Directorul DG Grow în cadrul Comisiei Europene, Joaquim Nunes de Almeida a avut o întâlnire cu ministrul economiei, Florin Spătaru, pentru a discuta despre politicile publice europene în contrapondere cu cele naționale, dar şi oportunitățile de dezvoltare a unor proiecte privind valorificarea materiilor prime din țara noastră.

Florin Spătaru, ministrul economiei  a declarat că se caută soluții pentru o autonomie europeană privind materiile prime și că este nevoie de schimbări industriale dacă vrem să securizăm viața generațiilor următoare și este esențial să acționăm cu celeritate.

Conform Ministerului Economiei, Joaquim Nunes de Almeida, Director DG Grow, a mulțumit pentru deschiderea către dialog și a subliniat că România are resursele minerale necesare pentru a furniza 15% din necesarul de materii prime la nivelul UE. Totodată, Comisia Europeană s-a angajat în sprijinirea autorităților române pentru identificarea fondurilor europene ce ar putea contribui la demararea proiectelor în sectorul minier neenergetic.

Ministrul Florin Spătaru a subliniat necesitatea actualizării Strategiei pentru Resurse Minerale Neenergetice 2035, transmițând astfel un semnal de susținere a proiectelor ce pot contribui la repoziționarea României pe harta europeană a resurselor minerale și în acest sens: Trebuie să avem în vedere multe alte aspecte, în contextul valorificării resurselor minerale din țara noastră, cum ar fi stadiul dezvoltării exploatării, sistemul de licențiere pentru exploatare, reducerea impactului de mediu, tehnologiile folosite în exploatare și know how-ul din domeniu şi nu în ultimul rând disponibilitatea resurselor umane și materiale și eficiența economică a investiției pe termen mediu și lung.

În cadrul discuției celor doi, s-a abordat subiectul componentei de mediu, în contextul echilibrului íntre dependența de materii critice şi noile regulamente de mediu promovate de UE.

“Sunt de părere că o campanie de informare transparentă despre beneficiile investițiilor în exploatarea de resurse, recuperarea unor locuri de muncă, beneficiile potențiale pentru dezvoltarea regională și diversificarea activităților în jurul unor astfel de proiecte, pot contribui activ la creșterea gradului de acceptare al proiectelor. Investițiile ar trebui canalizate către modele de afaceri sustenabile, care să facă dovada că duc la reducerea semnificativă a amprentei de carbon începând de la materia primă utilizată, la durata de viață estimată a produsului, la posibilitățile de recuperare sau reciclare a materialelor inclusiv soluții de eliminare definitive a reziduurilor”, a adăugat ministrul.

 

Sursa: Ministerul Economiei

Tags: bani europeni comisia europeana finantare nerambursabila

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene