În prezent, guvernul pregătește mai mult de zece scheme de finanțare pentru întreprinderi și PFA-uri.
Firmele și PFA-urile pot accesa fonduri guvernamentale, puse la dispozitie de programe majore de finanțare, pentru afacerile lor. La acest moment există patru programe pentru care înscrierile sunt derulare, restul programelor se află în etap de elaborare a cadrului legal.
Programe în derulare sunt după cum urmează:
- Program de modernizare a blocurilor construite înainte de 2000 (se includ și spațiile comerciale). Pentru acest program sunt eligibile autoritățile locale și pot solicita fonduri considerabile pe care să le învestească în consolidarea seismică și renovarea energetică a blocurilor de locuințe. Eligibili la acest program mai pot fi și proprietarii de spații comerciale care pot accesa ajutoare de minimis. Ajutorul va fi acordat sub forma unui grant și poate atinge suma de maximum 200.000 de euro, nefiind nevoie de cofinanțare. În prezent, se derulează înscrierile pentru acest program.
- Programele Rabla pentru mașini, edițiile 2022. Pentru Rabla Clasic și Rabla Plus există mai multe sesiuni de înscriere conform calendarului. Ce este diferit față de edițiile precedente este că se pot casa două mașini vechi pentru a achiziționa una nouă, inclusiv în Rabla Plus. Banii de la stat se acordă printr-o schemă de ajutor de minimis prin care se pot obține 200.000 de euro (sau 100.000 de euro în cazul transportatorilor rutieri de mărfuri. Înscrierile se derulează în prezent.
- IMM Invest, ediția 2022. Programul IMM Invest vizează IMM-urile din România care vor putea obține credite bancare garantate de stat.Totodată, Agro IMM Invest, ca subprogram al IMM Invest, are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar de către bănci. Pentru acest program, sesiunea de înscrieri este deschisă.
- Finanțări considerabile pentru sisteme noi de energie eoliană și solară. Pentru acest program sunt eligibile firmele care produc energie electrică, fie ca activitate principală sau secundară, Schema este bazată pe o procedură de ofertare concurențială și are aplicabilitate asupra instalaţiilor noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară. O întreprindere poate accesa 15 milioane de euro pe proiect. În acest moment se derulează înscrieri.
Programe în pregătire sunt după cum urmează:
- Granturi pentru investiții productive. Grantul poate avea o valoare cuprinsă între 50.000 și un milion de euro și vizează firmele afectate de pandemie. Unde este cazul, ajutorul va fi limitat, la cel mult de cinci ori cifra de afaceri aferentă anului 2019. Eligibile pentru acest ajutor de stat sunt IMM-urile înființate până la 31 decembrie 2018 ca societăți, dacă acestea au avut profit operațional în 2019 și apoi au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri cauzată de starea pandemie. Schema trebuie să fie oficializată prin ordin ministerial.
- Start-up Nation ediția III 2022. Programul funcționeză deja după un cadru legal, însă este nevoie ca autoritățile să oficializeze schema de aplicare pentru ediția din 2022. Acest program va furniza ajutoare financiare de până la 200.000 de lei (maximum 95% din cheltuielile eligibile, cu 5% cofinanțare) microîntreprinderile și IMM-urile cu capital social integral privat.
- Programul de Comerț și servicii 2022. Microîntreprinderile, întreprinderile mici și întreprinderile mijlocii sunt eligibile pentru un ajutor de minimis prin intermediul acestui program. Programul este destinat dezvoltării mediului de afaceri și se pot accesa până la 200.000 de euro. Este nevoie de oficializarea schemei prin ordin ministerial.
- Microindustrializare 2022. Microîntreprinderile, întreprinderile mici și întreprinderile mijlocii vor putea solicita un ajutor de minimis de până la 500.000 de lei pentru dezvoltarea propriilor afaceri.
- Patru noi programe de finanțare nerambursabilă pentru susținerea mediului de afaceri: IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONTRUCT, INNOVATION. Acestea au fost oficializate recent prin Ordonanța de Urgență nr. 24/16.03.2022 care a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 18.03.2022. Programul se află acum în etapa de emitere a schemelor aferente de ajutor de stat. Întreprinderile mici și mijlocii au sansa să contracteze noi finanțări cu componente de fonduri nerambursabile, credite bancare și garanții de stat, prin cele 4 noi programe pentru fermieri, firmele din sectorul de producție, construcții, inovație și comerț/servicii (cu cifra de afaceri mai mică de 1 mil. €).Până acum există scheme de implementare pentru Rural Invest și IMM Prod, următoarele pe listă fiind Garant Construct și Innovation.
- Programul de accelerare a dezvoltării IMM-urilor. Un alt program destinat IMM-urilor este cel pentru accelerarea dezvoltării lor.
- Granturi pentru domeniul cultural. Este alocat un grant de maximum 200.000 de euro pentru firmele afectate de criza coronavirusului. Este nevoie de oficializarea schemei prin ordin ministerial.
- Investiții pentru reciclarea de deșeuri. Companiile, indiferent de dimensiune, vor putea să acceseze fonduri nerambursabile pentru a face investiții pentru reciclarea deșeurilor. Procesul va trebui să se concretizeze în obținerea de produse noi, materiale reciclate sau materii prime secundare. Valoarea ajutorului nu este fixă, aceasta va fi stabilită vizând aspecte precum dimensiunea firmei sau regiunea în care proiectul va fi implementat. Solicitanții vor trebui să contribuie cu cel puțin 25% din costurile eligibile.
- Ajutoare de stat pentru crescătorii de animale. Crescătorii de vite, porci și păsări vor putea accesa sume de până la 290.000 de euro. Aceasta va avea ca scop compensarea pierderilor cauzate în contextul crizei coronavirusului.
Leave A Comment