Consulting

Noi programe transmise spre aprobare Comisiei Europene

Programele Interreg VI-A România-Bulgaria și România-Ungaria, elaborate pentru perioada 2021-2027, au fost transmise Comisiei Europene spre aprobare.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației reprezintă Autoritate de Management pentru cele două programe. Programele au fost aprobate anterior în cadrul ședinței Guvernului României împreună  cu Memorandumurile pentru aprobarea negocierii și semnării programelor, cu semnarea scrisorilor de angajament.

Programul Interreg VI-A România-Bulgaria va finanța proiecte comune privind mobilitatea și conectivitatea, protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice, educație, turism și cultură, precum și proiecte dezvoltate în conexiune cu traseul EuroVeloRoute 6. Bugetul  total al programului este de aproximativ 207,5 milioane de euro și are o arie eligibilă care acoperă 7 județe din România (Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Constanța) și 8 districte din Bulgaria (Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Veliko Tarnovo, Ruse, Silistra, Dobrich). Contribuția Uniunii Europene (din Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR) este de 80% la proiectele finanțate prin program, diferența fiind asigurată din fonduri naționale.

 

Programul Interreg VI-A România-Ungaria, din a cărui arie eligibilă fac parte județele Satu Mare, Bihor, Arad și Timiș (din România), respectiv județele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés și Csongrád-Csanád (din Ungaria), beneficiază de un buget total de 175.940.025 de euro (din care 80% reprezintă contribuția FEDR și 20% contribuția națională – publică și privată – a celor două state), destinat atât finanțării unor proiecte comune, cât și unor operațiuni de importanță strategică în domenii precum adaptarea la schimbări climatice și prevenirea riscului de dezastre, promovarea energiei regenerabile, asigurarea accesului la servicii de sănătate, consolidarea rolului culturii și turismului durabil, o mai bună guvernanță.

 

Conform Ministerului  Dezvoltării, Lucrărilor Publice Și Administrației După aprobarea celor două programe de către Comisia Europeană, acestea vor lansa apeluri de proiecte care vor contribui la dezvoltarea economică, socială și de mediu a zonei de graniță și la îmbunătățirea semnificativă a calității vieții locuitorilor din comunitățile de graniță.

 

 

 

Sursa: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice Și Administrației

Tags: 2021-2027 comisia europeana consulting finantare nerambursabila fonduri europene perioada de programare

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene