Consulting

MDLPA : Finanțări în valoare de 5,55 miliarde de euro pentru comunitățile locale

În data de 4 februarie 2022, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat în consultare 2 ghiduri ale solicitantului pentru oportunități de finanțare pe componentele Fondul local și Valul renovării, aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

  1. COMPONENTA C5 – VALUL RENOVĂRII
  • Clădiri rezidențiale renovare integrată
  • Clădiri rezidențiale renovare social
  • Clădiri rezidențiale renovare energetică
  • Clădiri publice renovare energetică
  • Clădiri publice renovare integrată
  1. COMPONENTA C10 – FONDUL LOCAL

Conform Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației ghidurile de finanțare se depun la Comisia Europeană. De asemenea, aceste ghiduri se transmit în consultare atât la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cât și la cele 4 structuri asociative ale autorităților administrației publice locale.

Prin posibilitatea de supracontractare, valoarea totală a celor două fonduri va ajunge la 5,55 miliarde de euro: „Din această sumă construim cel puțin 5.522 de locuințe pentru tineri, medici și profesori, eficiente din punct de vedere energetic. Totodată, se construiesc minimum 1.091 de km de piste pentru biciclete și achiziționăm peste 1.135 de autobuze, troleibuze, tramvaie și microbuze noi, electrice sau pe hidrogen, cu stație de încărcare. La nivel național, achiziționăm cel puțin 13.200 de stații de încărcare electrică pentru autovehicule” – a transmis Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Din aceste fonduri, vor mai fi reabilitate următoarele:

  • Aproximativ 1.400 de blocuri vor fi reabilitate, însemnând 1,3 milioane de mp, pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic și sigure în caz de cutremur.
  • Renovarea energetică a cel puțin 2.000 de instituții publice prin PNRR, astfel, vor fi scăzute emisiile de carbon.

„Aici aș dori să subliniez un lucru important, care nu a fost inclus până acum în niciun astfel de program de investiții: pentru prima dată, nici proprietarii locuințelor, nici administrația locală nu trebuie să contribuie cu o cotă parte. Renovarea este finanțată integral de Ministerul Dezvoltării, din fonduri UE” – a mai menționat ministrul, Cseke Attila.

 

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va pune le dispoziție, în aprilie, platforma digitală unde fiecare localitate poate vedea suma prealocată și investițiile pe care se pot cheltui aceste sume. De pe această platformă, fiecare localitate poate selecta investiții în funcție de nevoile locale. Toate contractele de finanțare vor fi semnate până la sfârșitul acestui an, potrivit ministrului.

 

Termenul în care se pot transmite propuneri și observații este de cel puțin 10 zile lucrătoare de la publicarea anunţului, respectiv 04 februarie 2022 la adresa: observatii.pnrr@mdlpa.ro.

 

Sursa: MDLPA

 

Tags: afaceri bani europeni consultanta consulting finantare nerambursabila fonduri europene fonduri nerambursabile funds. finantare nerambursabila proiecte europene redresare economica sprijin financiar surse regenerabile UAT vehicule electrice

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene