Consulting

Măsuri de sprijin adoptate de Guvern pentru sectorul cultural

În cursul săptămânii trecute, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență pentru stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situaţia epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV2, precum și pentru modificarea unor acte normative, cu următoarele beneficii pentru sectorul cultural:

  • S-a prelungit până la data de 31 martie 2022, odată cu intrarea în vigoare a acestei OUG, indemnizația de 75% din salariul mediu brut pentru persoanele fizice care obţin venituri din drepturile de autor şi drepturile conexe, reglementate conform Legii nr. 8/1996.
  • Condiția necesară pentru obținerea indemnizației este ca persoanele fizice să nu realizeze în această perioadă venituri din alte surse ori activități.
  • Indemnizația prevăzută se acordă proporțional cu numărul de zile în care activitatea este interzisă ori suspendată sau în care capacitatea de funcționare este limitată.
  • Indemnizația este asigurată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

 

Conform comunicatului oficial transmis de Ministerul Culturii, prin Ordonanța Guvernamentală s-a urmărit simplificarea procedurii de obținere a acestei indemnizații, efectuându-se de acum doar pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere, însoțită de copia documentului de identitate.

O altă clarificare a OUG vine în sprijinul instituțiilor publice de cultură și așezămintelor culturale, aflate în subordinea autorităților administrației publice centrale și locale. Acestea vor beneficia de schema compensării lunare pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022.

A fost de asemenea reintrodusă acordarea șomajului tehnic și au fost reglementate noi măsuri de protecție socială pentru angajați, de păstrare a locurilor de muncă și de susținere a unor sectoare economice.

 

Sursa: Ministerul Culturii

Tags: afaceri bani europeni consultanta fonduri europene fonduri nerambursabile funds. finantare nerambursabila proiecte europene

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene