Consulting

Măsuri de sprijin discutate de Ministerul Finanțelor și Ministerul Agriculturii privind sectorul agricol și industria alimentară

Conform unui comunicat emis de Ministerul finanțelor, în data de 14 ianuarie 2022, Ministrul Finanțelor, Adrian CÂCIU, a avut o întâlnire de lucru cu Ministrul Agriculturii, Adrian CHESNOIU, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În urma discuțiilor cei doi reprezentanți ai Ministerelor au analizat soluții pentru diminuarea efectelor privind prețurile de consum pentru energia electrică și pentru gazele naturale, în acest sens, au luat in considerare compensarea bonusului de cogenerare a costurilor pentru certificatele verzi și de asemenea punerea în aplicare a unui pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale.

Un alt subiect dezbătut  a fost prelungirea taxării inverse la cereale, care va expira în luna iunie 2022, având în vedere efectele pozitive produse de această măsură, respectiv reducerea evaziunii fiscale și eliminarea treptată din piață a firmelor fantomă create pentru a eluda plata TVA.

 

Vor fi demarate programe de finanțare în domeniul agriculturii și industriei alimentare, acordându-se garanții și măsuri de creditare pentru:

  • capital de lucru;
  • refinanțarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor;
  • retehnologizarea/automatizarea industriei alimentare;
  • cofinanțarea programelor de asigurare a independenței energetice a fermei;
  • operaționalizarea și funcționarea Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea pentru a răspunde nevoilor din domeniul agroalimentar.

”Sprijinirea industriei agro-alimentare trebuie să devină o prioritate, pentru a crește competitivitatea și performanța într-un domeniu extrem de important pentru România. Numai prin programe realiste, cu ținte clare, vom putea reduce importurile și, în același timp, să creștem într-un ritm accelerat oferta, cu un impact pozitiv asupra deficitului balanței comerciale cu produse agroalimentare. Agricultorii români trebuie stimulați să producă bunuri cu valoare adăugată mai mare, de aceea, pentru Ministerul Finanțelor, agricultura este o prioritate în strategia de finanțare pentru acest an, fie că vorbim de bani publici sau de fonduri europene” , a declarat ministrul Finanțelor, Adrian CÂCIU.

 

Tot în cadrul întâlnirii, ministrul Agriculturii, Adrian CHESNOIU a afirmat ”Prin măsurile pe care le demarăm, ne dorim să sprijinim agricultura și industria alimentară și să creștem ponderea acesteia în Produsul Intern Brut. Identificăm cele mai bune soluții pentru sprijinirea producătorilor agricoli și unităților din industria alimentară, în contextul creșterii prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Vom propune în Executiv un pachet coerent de măsuri, care să fie aplicat rapid și eficient. Pe termen mediu și lung, trebuie să avem în vedere ca producția vegetală să fie integrată în zona de procesare, astfel încât să obținem cât mai multe produse finite, alimente de care piața românească are nevoie. Sunt un susținător al integrării gospodăriei țărănești în lanțul comercial, astfel încât produsele noastre autentice să ajungă la cât mai mulți consumatori”.

La finalul întâlnirii, cei doi reprezentați au stabilit ca în cel mai scurt timp vor demara un program de colaborare interinstituțională, între Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Administrației și Internelor (IGPR), Autoritatea Națională a Vămilor, Autoritatea Națională de Administrare Fiscală și Autoritatea Națională Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care va genera acțiuni de control încrucișat pentru verificarea respectării legislației în domeniul comerțului cu legume-fructe și produse agroalimentare.

 

 

Sursa: Ministerul Finantelor

Tags: afaceri agricultura bani europeni consultanta finantare nerambursabila fonduri europene fonduri nerambursabile

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene