Conform unor declarații făcute de Ministrul Energiei, Virgil Popescu în cadrul unui briefing de presă, acesta anunță că, începând cu anul 2022, investițiile în sectorul energetic pot fi finanțate din mai multe surse disponibile atât din resurse naționale, cât și din fonduri europene nerambursabile.
„În luna martie intenționăm să lansăm apel pentru RES (Renewable Energy Sources) și pentru producția de Hidrogen – achiziție de electrolizoare. Avem deja pregătit proiectul Ordonanței de Urgență pentru stabilirea detaliilor ale Fondului pentru Modernizare”, a completat ministrul.
În ceea ce privește programul de finanțare „ElectricUp”, acesta va avea o nouă etapă anul acesta, prin intermediul căreia întreprinderile mici și mijlocii din domeniul HoReCa vor primi finanțare pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27kWp și 100kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22KW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, conform declarațiilor făcute de dl. Virgil Popescu în luna noiembrie 2021.
Ministerul Energiei este în negocieri cu Comisia Europeană pentru a continua abordarea privind schema de ajutor de stat, similar mecanismului prevăzut prin OUG nr. 81/2019 pentru a susține în continuare industriile energointensive, se arată în comunicat.
De asemenea, Ministerul Energiei anunță faptul că sunt prevăzute fonduri pentru proiecte de energie și în cadrul Politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027, în Programul Operațional Dezvoltare Durabilă, unde există o axă dedicată, alocarea estimată fiind de cca 0,9 miliarde euro.
În cadrul Programului Operațional Tranziție Justă sunt prevăzute fonduri care vizează sprijinirea diversificării economice a celor mai afectate teritorii, sprijinind totodată transformarea proceselor industriale necesară pentru o tranziție spre o economie neutră, concomitent cu menținerea sau creșterea numărului locurilor de muncă din aceste sectoare, se arată în comunicat. Lansarea apelurilor de proiecte va avea loc după aprobarea de către Comisia Europeană a documentelor programatice ( Acordul de Parteneriat și Programele Operaționale), negocierile cu Comisia fiind în sarcina MIPE.
”Venim, practic, cu un pachet de măsuri care să ajute românii să treacă peste această perioadă de volatilitate a preţurilor. Absolut toţi colegii mei din guvern sunt cooptaţi împreună la acest efort, evident că vom avea şi o discuţie în coaliţie pentru validarea întregului program şi, în prima sedinţă de guvern, probabil când va decide premierul, vom lua aceste măsuri” a mai declarat Ministrul Virgil Popescu.
Sursa: Ministerul Energiei
Leave A Comment