Consulting

100.000 euro pentru fermierii trecuți de 40 de ani printr-un nou program – ”Noul Fermier”

Luând în considerare aportul solicitărilor efectuate de fermieri pentru accesarea fondurilor europene în sectorul agricol prin programul ”Tanarul Fermier”, Uniunea Europeană a hotărat printr-un amendament introdus în Politica Agricolă Comună de europarlamentarul Daniel Buda, lansarea unui nou program denumit ” Noul Fermier” unde obiectivul principal este stimularea fermierilor cu vârsta de peste 40 de ani pentru a-și dezvolta exploatațiile agricole.

În urma unor declarații făcute pentru Hotnews, Daniel Buda a explicat că măsura a fost gândită în special pentru românii plecați în străinătate, astfel încât aceștia să revină acasă și să-și deschidă, respectiv să își dezvolte fermele, putând astfel să aplice toate cunoștințele acumulate peste hotare.

”Nu mai puțin important este un amendament pe care eu l-am depus legat de împrejurarea ca și persoanele care au peste 40 de ani, dacă vor să se instaleze în agricultură, au posibilitatea de a obține resurse financiare din Pilonul II de dezvoltare. Pot să beneficieze de resurse financiare din partea statului chiar dacă au peste 40 de ani.

De ce am venit cu această propunere? Pentru că în activitatea de la Bruxelles, de foarte multe ori mergeam prin ferme din jur și m-am întâlnit cu oameni din România care îmi spuneau că ar veni acasă, dar nu mai au sub 40 de ani, ca să poată să ia acei bani pentru tânărul fermieri. Acestor oameni, chiar dacă au peste 40 de ani, dar vor să facă agricultură, haideți să le punem la dispoziție resurse financiare să poată să facă acest lucru, deoarece ei vin cu noi abordări, cu o nouă înțelepciune din vestul Europei.

Mă bucur că până la urmă am reușit să facem acest lucru, deși am avut o opoziție destul de puternică, inclusiv din grupul meu politic. Cei care au peste 40 de ani pot să acceseze fonduri europene în limita a 100.000 euro pentru a se instala în sectorul agricol. În opinia mea, acesta este un lucru care poate să aducă în România o parte a populației care a plecat, care vine cu cunoștințe și abordări noi, cu mecanismele de cunoaștere a unor sisteme, în așa fel încât să creeze plus valoare în sistemul agricol”, a declarat Europarlamentarul, Daniel Buda.

 

Conform informațiilor transmise, Programul ”noul fermier” ar urma să fie lansat începând cu anul 2023, când va intra în vigoare și noua Politică Agricolă Comună (PAC).

Tags: afaceri agricultura bani europeni business consiliere consultanta finantare nerambursabila fonduri europene

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene