Consulting

PNRR-ul României în valoare de 29,2 miliarde euro a fost aprobat!

Ieri, 27 septembrie 2021 în cadrul unei conferințe de presă susținută la București,  Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că PNRR-ul României a primit „undă verde”. Astfel, România va primi 29,2 miliarde de euro, dintre care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi iar 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

„Astăzi, Comisia Europeană dă undă verde Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României. Acest lucru are loc în urma unei evaluări meticuloase şi unei foarte bune cooperări şi vreau să vă felicit pentru asta şi să vă mulţumesc pentru cooperare”, a declarat Ursula von der Leyen. „Vor fi investiții în energie verde, dar și pentru un sistem de sănătate de calitate, pentru spitale moderne. PNRR-ul îndeplinește toate criteriile, la un standard ridicat, digitalizare, energie verde, infrastructură”, a mai declarat Președintele Comisiei Europene.

PNNR-ul prevede 41% din alocare pentru reforme și investiții pentru protejarea mediului, iar pentru digitalizare, alocările ajung la 21% din total, cu măsuri menite să digitalizeze administrația (inclusiv cărțile de identitate) și mediul de afaceri, sistemul sanitar și educația, dar și îmbunătățirea conectivității și a securității cibernetice.

PNRR este structurat pe 15 componente care acoperă şase piloni: tranziţia verde; transformarea digitală; creşterea inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii; coeziunea socială şi teritorială; sănătate, rezilienţă economică, socială şi instituţională; politici pentru noua generaţie.

Documentul aprobat luni de Comisia Europeană trebuie supus votului Consiliului European, care are la dispoziție patru săptămâni pentru a-l aproba. Dacă acest lucru se întâmplă, România poate primi până la sfârșitul anului 3,8 miliarde de euro (13% din total), fonduri de pre-finanțare. Ulterior, România poate solicita (de două ori pe an) noi etape de finanțare pe baza respectării obiectivelor și țintelor punctuale.

”Volumul de muncă a fost foarte mare și mizele pe măsură. PNRR este aprobat, semnat și va fi aplicat. Acest lucra va însemna pentru România modernizare și dezoltare. Veți vedea că asta înseamnă automat că vom avea o economie puternică de care vor beneficia toți românii. Guvernul României va implementa toate reformele asumate”, a declarat Florin Cîțu.


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene