Consulting

MIPE: Clarificări și recomandări în situația popririlor pe conturile de proiect

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) îi informează pe beneficiarii ce au obținut sprijin atât prin finanțare europeană, cât și prin alte programe cu fonduri nerambursabile faptul că, potrivit legii, conturile de proiecte cu finanțare europeană nu sunt supuse popririlor, iar acest lucru trebuie clarificat cu banca la care au deschise aceste conturi.

S-a constatat faptul că tot mai mulți beneficiari se confruntă cu poprire pe conturile de proiect atunci când nu virează la timp impozitele și contribuțiile obligatorii cu reținere la sursă, în acest sens, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a ținut să clarifice.

 

Confom Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în cazul proiectelor cu fonduri UE, pot apărea decalaje între momentul depunerii documentelor și, ulterior, al primirii banilor din proiect și momentul în care beneficiarii trebuie să plătească către ANAF impozitele și contribuțiile obligatorii cu reținere la sursă.

 

În concluzie, atât Codul de Procedură Civilă, dar și alte acte normative arată că nu sunt supuse executării silite prin poprire „sumele reprezentând credite nerambursabile ori finanțări primite de la instituții sau organizații naționale și internaționale pentru derularea unor programe ori proiecte” (Art. 781, alin. 5, lit. b – Codul de Procedură Civilă).

 

„Pentru a evita sau a debloca acest tip de situații, venim în sprijinul beneficiarilor cu recomandarea ca aceștia să informeze băncile comerciale, unde au deschise conturile de proiect, privind specificul conturilor deschise în vederea implementării proiectelor cu finanțare europeană. Totodată, solicităm sprijinul Asociației Române a Băncilor pentru a se asigura că prevederile legale sunt cunoscute și aplicate”, a transmis Cătălina Bădoiu, secretar de stat, coordonator al procesului de simplificare în cadrul MIPE.

 

 

 

Sursa: MIPE


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene