Consulting

Fonduri europene pentru digitalizarea IMM-urilor, securitate IT și capital de risc

La finalizarea și aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență, societățile din România vor putea accesa finanțări atât pentru capital de risc cât și pentru securitate IT și digitalizare,  odată cu aprobarea documentului la nivelul UE, vor fi deblocate o serie de instrumente financiare  a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

„În ceea ce privește investițiile, avem instrumente financiare de implementat cu Banca Europeană de Investiții și FEI în valoare de 1,25 miliarde de euro, care vor fi deblocate odată cu aprobarea, în toamnă, a PNRR și cu sprijinul băncilor locale. Știu că în comunitatea de afaceri franceză aveți bănci și sper ca băncile franceze din România să fie selectate. (…) PNRR va fi aprobat în luna septembrie de către Comisia Europeană. În octombrie sunt prevăzute două ECOFIN-uri, unde se va aproba planul României. Imediat după aceea va intra în țară finanțarea de 1,9 miliarde de euro, aferentă părții de granturi. Saga PNRR se termină în octombrie” – a spus Cristian Ghinea.

 

PNRR prevede 200 milioane de euro pentru digitalizarea IMM-urilor, împărțiti jumate pentru digitalizare și jumătate pentru tehnologie avansată și securitate cibernetică.

Este prevăzută pentru IMM-uri o schemă de minimis de 100 milioane de euro, în PNRR care nu reprezintă suplimentarea schemelor de ajutor de stat clasice, ci o prioritizare pe digitalizare și economie verde.

”Avem instrumente financiare pe partea de capital de risc, fonduri pentru acțiune climatică, un portofoliu pentru reziliență dedicat companiilor afectate de criză, etc.”, a mai declarat ministrul Ghinea.

 

Conform declarațiilor făcute, întârzierea tehnică în aprobabrea PNRR vine din faptul că a trebuit demonstrată complementaritatea cu fondurile de coeziune. Astfel, s-au impus modificări ale programelor operaționale pentru a asigura complementaritatea lor cu PNRR. Cele mai avansate programe operaționale sunt cel pe educație, incluziune socială, transporturi și sănătate, care vor fi trimise în septembrie. Acestea vor fi trimise la Bruxelles în a doua versiune.

„Pentru pregătirea programelor viitoare,  vrem să facem o programare mai bună. De aici consultările cu mediul privat. Preluăm foarte multe idei de la potențialii beneficiari. Avem un grup de lucru special făcut cu Autoritatea de Audit pentru universalizarea procedurii costurilor simplificate. Suntem avansați pe partea de educație și sănătate.”, a transmis de asemenea ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

Parteneri oficiali

2020-2025 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene