Consulting

Schema de ajutor destinată sectorului cultural a fost actualizată!

În data de 23 februarie 2021, Ministerul Cultururii a publicat structura actualizată a schemelor de ajutor pentru reconversia economică a sectorului cultural.

În perioada 26 ianuarie – 8 februarie 2021, proiectul de Ordonanță de Urgență a fost lansat în consultare publică, iar în data de 22 februarie 2021, a avut loc întalnirea pentru dezbaterea publică privind proiectul de act normativ.

Conform documentului actualizat, ajutorul de minimis pentru sectorul cultural se va acorda atât sectorului independent (SC, ONG, PFA, ÎI), cât și artiștilor (persoane fizice, prin OGC-uri).

 

Schemele sunt împărțite în 3 unități distincte:

  • Schema Minimis pentru persoane juridice (ONG-uri, SRL-uri, PFA și alte forme juridice)
  • Schema Minimis pentru artiști, persoane fizice, prin Organisme de Gestiune Colectivă
  • Schema de Ajutor de Stat pentru organizatori de evenimente, librării, edituri, cinematografe

 

BUGET:

Valoarea ajutorului reprezintă acoperirea parțială, în cuantum de 20%, a diferenței din cifra de afaceri/venituri totale din anul 2020, comparativ cu anul 2019, rezultată din desfășurarea activităților aferente codurilor CAEN autorizate, eligibile conform Listei de coduri CAEN eligibile pentru schema de minimis.

În cazul artiștilor independenți, Guvernul acoperă 20% din pierderilor din încasările din drepturi de autor pentru anul 2020, comparativ cu cele pentru anul 2019, de la Organismele de Gestiune Colectivă (UCMR-ADA, DACIN-SARA, COPYRO, CREDIDAM, etc.). Plafonul maxim este de 200.000 de euro, iar artiștii respectivi trebuie să fie înscriși la Organismele de gestiune colectivă.

În ceea ce privește ajutorul de stat, acesta de adresează organizatorilor de festivaluri și evenimente culturale, librăriilor, editurilor și cinematografelor. Printre modificări, documentul prevede faptul că, acum, sunt eligibile și întreprinderile mari. De asemenea, întreprinderea nu trebuie să fi fost în dificultate la 2019, cu excepția microîntreprinderilor și întreprinderilor mici.


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene