Conform unui comunicat emis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în data de 13.05.2021, au fost anunțate ce reforme a agreat Comisia Europeană pentru investițiile pe care România le solicită pentru reconversia economică prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
În cursul acestei săptămâni, Premierul Florin Cîțu, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au avut întâlniri la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, inclusiv cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pentru prezentarea reformelor de reconversie economică pentru România.
„Am avut 3 obiective majore pentru această vizită, să clarificăm și să agreăm reformele majore împreună cu Comisia Europeană, să stabilim faptul că România va cere toate cele 29 de miliarde, inclusiv împrumuturile – în acest moment doar România și Italia vor accesa împrumuturile în toată suma – și să stabilim componentele de investiții cele mai avansate și ce mai este de lucru la celelalte. Am atins toate cele 3 obiective”, a tranmis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
În urma întâlnirilor, România a ajuns la un acord cu oficialii Comisiei Europene privind reformele și investițiile majore care vor fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Reforme majore care vor fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență:
Alte reforme sectoriale:
Ministerul a mai oferit și câteva exemple de investiții pe componentele mature.
PNRR pentru mediul de afaceri: circa 2,2 miliarde euro
Instrumentele financiare cu intermediari instituții financiare (BEI,FEI și foarte probabil și BERD):
1) Garanții de portofoliu pentru solvabilitate, acțiune climatică și eficiență energetică – circa 550 milioane euro pentru IMM-uri și mid-caps
2) Instrument de capital de risc pentru IMM-uri – circa 500 milioane euro pentru IMM-uri și mid-caps
3) Fond de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes – circa 300 milioane euro pentru întreprinderi mari.
Pe lângă cele intermediate de BEI,FEI și BERD, vor mai exista diverse scheme de granturi în cadrul diferitelor componente:
4) Digitalizarea IMM-urilor – fonduri nerambursabile, schemă administrată de MIPE – circa 200 milioane euro
5) O măsură de sprijin pentru listarea la bursă a companiilor românești: circa 35 milioane euro. Implementată de MIPE, cu sprijinul Bursei de Valori București.
6) Diverse scheme de sprijin pentru stimularea competitivității, cu accent pe inovare și crearea de tehnologie digitală: circa 200 milioane euro. Implementată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
7) Diverse scheme de sprijin pentru promovarea de energii regenerabile: circa 200 milioane euro (suma este în negociere la acest moment). Implementată de Ministerul Energiei
8) Diverse scheme de sprijin pentru investiții semnificative, în special în zona de inovare și noi tehnologii aplicate în zona de producție: crica 200 milioane euro. Implementată de Ministerul Finanțelor
Educație: 3,7 miliarde euro
Rezultate așteptate:
Sănătate – 2,5 miliarde euro
Rezultate așteptate:
Alte componente în fază avansată de negociere:
Împăduriri, combaterea tăierilor ilegale de păduri și biodiversitate: 1,4 miliarde euro
Transport – 8,5 miliarde euro
Fondul pentru Valul renovării – 2,2 miliarde euro
Sursa: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Leave A Comment