Consulting

A fost diminuat bugetul acordat inițial pentru Schema de ajutor destinată domeniului HoReCA

Conform unui comunicat transmis online pe pagina de Facebook, Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a prezentat bugetul acordat pentru Schemele de ajutor privind reconversia economică a societăților aflate în dificultate în contextul pandemiei. Acesta a relatat urmatoarele:

  • ”Ministerul economiei are un buget de 6.6 miliarde de lei. 92% din el merge pe 3 scheme de ajutor de stat.
  • Cea mai mare schemă este cea pentru IMM-uri în context CoVid, adică cele 3 măsuri (microgranturi, capital de lucru și investiții). Acolo au fost alocați 4.5 miliarde de lei. Din fericire această schemă este suportată 85% din fonduri europene. Doar 15% provine din bani din bugetul de stat, adică din banii contribuabililor.
  • A doua cea mai mare cheltuială a ministerului este schema pentru Horeca. Pentru această industrie a fost alocat 1 miliard de lei. De data aceasta banii sunt 100% din bugetul de stat, fără fonduri europene.
  • A treia cea mai mare cheltuială este restanța pentru schema Start-up Nation. Există deja deconturi de cheltuieli pentru ele. Pentru asta s-au alocat 635 de milioane de lei. Din nou, banii 100% din bugetul de stat, din banii din taxe și impozite.
  • A patra cea mai mare schemă este cea pentru filme. O schemă prin care statul dă bani studiourilor străine pentru a face filme în România. Acolo au fost alocați 100 de milioane de lei, de asemenea 100% pe buget de stat.”

Astfel, din  cele transmise de Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, reiese un buget de 1 miliard de lei alocat pentru Schema de ajutor destinată domeniului ospitalității. Reamintim că bugetul alocat inițial conform Ordonanței de urgență nr. 224/2020, prevedea suma de 500 de milioane de euro, respectiv 2,4 miliarde de lei.

Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar prin prezenta schemă este de 20% din pierderea suferită la cifra de afaceri pe anul 2020 comparativ cu cifra de afaceri pe anul 2019, pe codurile CAEN autorizate, în limita unui plafon de 800.000 de euro.

In acest sens, reprezentații domeniului HoReCa, reuniți în organizația HORA au anunțat pentru marți, 16 februarie, un protest pașnic față de lipsa despăgubirilor din partea Gvernului.

„Industria noastră este într-un moment critic, în care nu vrem însă să ne lăsăm copleșiți de neputință. După nenumărate dialoguri cu autoritățile, în urma cărora multe promisiuni sunt în continuare amânate, ne vedem nevoiți să acționăm și altfel. Inițiem astfel un protest pașnic, marți, 16 februarie, la care ne dorim și vă încurajăm să participăm în număr cat mai mare, pentru a trage un nou semnal de alarmă. Suntem îngenunchiați!”, a transmis, sâmbătă, pe Facebook, patronatul HORA.


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020 © Toate drepturile rezervate – PRO VEST Fonduri Europene

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.