Consulting

Declarații făcute de Ministrul Fondurilor Europene despre Schema de ajutor de stat în context Covid

Conform unor declarații făcute de ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, în cadrul unui interviu pentru Digi24, acesta susține că schema de ajutor de stat în valoare de 1,5 miliarde de euro destinată IMM-urilor din România, pentru reconversia economica în contextul virusului COVID-19, a fost lansată de fostul Guvern Orban fără un acord cu Comisia Europeană. Ministrul, Cristian Ghinea a declarat următoarele:

„În criza COVID, a fost o decizie bună de a lua din aceste fonduri, care erau în curs de a fi cheltuite, spre o intervenție COVID de ajutor de stat. Au fost alocați, până în acest moment, pe o schemă de microgranturi, 100 de milioane de euro. Au mai fost alocați 350 de milioane de euro care au devenit 700 de milioane, pentru că a fost cerere foarte mare, bani efectivi pe capital de lucru, care sumt mai complicat de gestionat. Deci a fost o intervenție masivă din fonduri europene, a statului, pe partea de COVID.

Problema este că s-a mers mai departe pe – ca să mă exprim mai diplomatic – o lipsă de pregătire destul de… Adică s-au lansat bani, din păcate înainte de campania electorală, fără să ai o pregătire, un acord din partea Comisiei Europene. Și acum, vom găsi soluții să reparăm chestia asta și să rezolvăm această problemă. Deja au început presiunile din partea unor oameni bine conectați care tot transmit prin presă că blochează USR niște bani. Dimpotrivă. Cineva a vrut să se laude cu niște bani lansați și USR adică eu și Claudiu Năsui vom găsi soluții, pentru că noi credem că o promisiune făcută de statul român trebuie onorată, chiar dacă a fost o promisiune făcută în condiții pripite”.

 

Reaminitim că suma inițială pentru cele 3 măsuri a fost de 1 miliard de euro, iar ulterior aceasta a fost suplimentată, fondul total fiind în momentul de față de 1,5 miliarde de euro.

Pentru MĂSURA 1 au aplicat 29.250 de solicitanți, în condițiile în care bugetul disponibil permitea acordarea unui număr de maximum 50.000 de microgranturi, iar valoarea rămasă pentru sesiunea a doua de înscrieri este  de 41 milioane de euro.

Pentru MĂSURA 2, bugetul alocat a fost de 350 de milioane de euro (cu tot cu partea de aport propriu al beneficiarilor), însa acesta s-a epuizat în câteva minute de la lansare, în acest sens, Ministerul Fondurilor Europene a suplimentat bugetul până la 1 miliard de euro pentru ca cei 22.226 de solicitanți înscriși să poată obțină finanțare, dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate, bineînțeles.

MĂSURA 3 – Granturi de investiții de 50.000-200.000 euro, pe baza unui plan de afaceri. Cel de-al treilea program în valoare totală de 550 milioane euro (415,87 milioane euro fonduri europene, 62,38 milioane euro – de la bugetul de stat și 71,74 milioane euro – contribuția beneficiarilor). Sesiunea de aplicare fiind disponibilă până pe 30 iunie 2021.

 

De asemenea, reamintim că Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat că în acest moment agențiile IMM din subordinea pot prelucra în jur de 90 de dosare pe zi, la Măsura 2, procesare solicitărilor fiind îngreunată de lipsa de personal, însă reprezentanții firmelor mici și mijlocii reuniți în Consiliul Național IMM îl contrazic susținând că problema reală este că nu sunt fonduri asigurate la buget pentru plăți.


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020 © Toate drepturile rezervate – PRO VEST Fonduri Europene

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.