Consulting

Declarații făcute de Ministrul Economiei despre Măsura 2 – Granturi pentru capitalul de lucru

În data de 4 ianuarie 2021, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a transmis pentru Digi24 faptul că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului se confruntă cu un „blocaj semnificativ” pentru măsura 2 – granturi pentru capital de lucru, fiind procesate pe zi doar aproximativ 90 de cereri din totalul rămas de 18.000. „Trebuie să fim onești cu oamenii. Avem un blocaj semnificativ, sunt 18.000 de cereri care așteaptă să fie procesate pe măsura 2, se merge la un ritm de cam 90 (nr. de cereri) pe zi, este foarte puțin”, a declarat ministrul.

 

Ministrul Năsui a propus două măsuri imediate pentru a spori mersul lucrurilor, respectiv:
„Automatizarea platfomei, ca să nu mai trebuiască funcționarii publici să facă atâtea verificări manuale, care durează timp, 10 minute/cerere spre exemplu. E inaceptabil pentru un lucru pe care o mașinărie ar putea să îl facă într-o secundă”;
Cât mai multă forță de muncă pentru procesarea cererilor: „Avem acum planul să mai luăm oameni din minister, să ne concentrăm pe ce este cel mai important și anume absorbția acestor fonduri. E şi soluţia să mai apelăm la soluţii externe ca să vedem cum putem aduce forţe de muncă să soluţionăm aceste cereri”.

Privind prima soluție, ministrul Năsui a mai completat: „Nu mi se pare o idee bună ca funcționarii publici să analizeze planuri de business. Unii dintre ei nu au lucrat în viața lor în privat, și nu e un lucru rău în sine, dar nu poți să ai pretenția să judeci planuri de business care sunt foarte variabile. […] Nu putem să punem sarcina aceasta pe umerii funcționarilor, trebuie să facem ce au făcut și alte state europene pentru absorbția acestor fonduri și anume să folosim mult mai mult sistemul bancar, non-bancar și financiar, adică statul să vină cu garanții, să vină cu instrumente financiare, cu subvenție de dobândă, dobândă zero, dacă investești undeva, dar în felul acesta și banca să își asume un risc și mai ales banca să facă procesarea acestei birocrații extraordinare”.

 


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020 © Toate drepturile rezervate – PRO VEST Fonduri Europene

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.