Consulting

NOI INFORMAȚII DESPRE CELE TREI MĂSURI DIN SCHEMA DE AJUTOR OFERIT DE STAT

Conform unor declarații aduse de secretarul de stat, Domnul Liviu Rogojinaru, pentru StartUpCafe, acesta a transmins ca sesiunea a doua de depunere în cazul Masurii 1 – Microgranturi în valoare de 2000 de euro, s-ar putea redeschide în luna februarie 2021, „La început de februarie, intenționăm să pornim Măsura 1 din nou”.

La această eventuală a doua sesiune a Măsurii 1 vor fi eligibile și întreprinderile indviduale și familiale, acestea nefiind incluse in prima sesiune.

Reamintim că pentru MĂSURA 1 au aplicat 29.250 de solicitanți, în condițiile în care bugetul disponibil permitea acordarea unui număr de maximum 50.000 de microgranturi, iar valoarea rămasă pentru sesiunea a doua de înscrieri este  de 41 milioane de euro.

 

Pentru MĂSURA 2, bugetul alocat a fost de 350 de milioane de euro (cu tot cu partea de aport propriu al beneficiarilor), însa acesta s-a epuizat în câteva minute de la lansare, în acest sens, Ministerul Fondurilor Europene a suplimentat bugetul până la 1 miliard de euro pentru ca cei 22.226 de solicitanți înscriși să poată obțină finanțare, dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate, bineînțeles.

 

Domnul Liviu Rogojinaru a prezentat pentru StartupCafe, pe scurt, situația curentă la Măsurile 1 și 2:

MĂSURA 1:

  • „Circa 9.200 plătiți efectuate către solicitanți,
  • Sperăm ca până la finalul anului să reușim să plătim pe toți cei eligibili, aproximativ 20.000,
  • Unii dintre solicitanți au fost admiși de principiu în program, au primit contract de finanțare pentru semnat, dar nu l-au trimis înapoi semnat, în termenul de 5 zile și vor pierde micrograntul”.

MĂSURA 2:

  • „Aproximativ 1.000 de beneficiari și-au primit deja granturile,
  • Circa 3.000 de contracte de finanțare trimise de Ministerul Economiei către solictanți, pentru semnare.
  • Estimăm că aproximativ 3500 de aplicanți vor primi finanțările până la finalul anului 2020.
  • Din anul 2021, se vor face plăți cu o cadență de 3.500-4.500 pe lună”.

 

În cadrul celor două măsuri vor fi circa 13.500 de solicitanți respinși, dintre care aproximativ 8500 de solicitanți pentru Măsura 1, fiind cunoscute principalele motive de respingere, respectiv forma juridică de intreprindere individuală sau familiala, acestea nefiind eligibile în prima sesiune de depunere, iar în cadrul Măsurii 2, aproximativ 5000 de aplicanți, aceștia primind aviz negativ.

 

Procesare solicitărilor este îngreunată de lipsa de personal din agențiile pentru IMM din subordinea Ministerului Economiei, peste care s-a suprapus și pandemia COVID-19, care a limitat mult posibilitățile de lucru, apărând și cazuri de îmbolnăviri în rândul funcționarilor, conform Secretarului de Stat.

 

MĂSURA 3 – Granturi de investiții de 50.000-200.000 euro, pe baza unui plan de afaceri. Cel de-al treilea program în valoare totală de 550 milioane euro (415,87 milioane euro fonduri europene, 62,38 milioane euro – de la bugetul de stat și 71,74 milioane euro – contribuția beneficiarilor). În cadrul acestei forme de ajutor s-au înscris până la momentul actual aproximativ 2800 de aplicanți, sesiunea de aplicare fiind disponibilă până pe 29 ianuarie 2021, ora 20.00.

Tags: afaceri bani europeni business consiliere consultanta consulting finantare nerambursabila fonduri europene funds granturi investitii proiecte europene

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020 © Toate drepturile rezervate – PRO VEST Fonduri Europene

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.