Consulting

Programul pentru eficientizarea energetică dedicat unităților de învățămând a fost lansat!

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunțat lansarea Programului privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinaţie de unităţi de învăţământ, finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu.

 

Perioada de înscriere a datelor tehnice aferente proiectelor  va începe în data de 03 martie 2021, ora 10:00 și va finaliza pe data de 05 aprilie 2021, ora 18:00.

Obiectiv:

  • Programul are ca scop îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin scăderea consumului anual de energie primară. Cu ajutorul acestui program școlile și grădinițele din România vor fi izolate termic si eficientizate energetic.

Beneficiari:

  • Solicitanți eligibili sunt UAT-urile organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu, inclusiv subdiviziunile municipiului București, iar unitățile ce vor beneficia de sprijin sunt școlile și grădinițele din România

Buget:

  • Suma alocată sesiunii de finanțare este de 384.000.000 lei, din care 192.000.000 lei pentru localități cu până la 5.000 de locuitori inclusiv și 192.000.000 lei pentru localități cu peste 5.001 de locuitori inclusiv.

„Investim, din Fondul pentru Mediu, 384 de milioane de lei în aceste clădiri, în care copiii noştri petrec foarte mult timp. Vrem să fie bine izolate, călduroase, plăcute şi sănătoase. Aceşti bani ne permit să eficientizăm energetic peste 400 de şcoli din România. Eficienţa energetică a şcolilor sau grădiniţelor are dublu avantaj: pe de-o parte, se reduce consumul de energie şi scad costurile cu utilităţile; pe de altă parte, sănătatea profesorilor şi a elevilor este mult mai în siguranţă datorită calităţii aerului din interior care poate stimula performanţa elevului cu până la 15%. Nu mai punem la socoteală că din cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ din ţară, peste 25% au ca principală sursă de încălzire soba pe lemne. Acest fapt creează o mare presiune pe păduri. Mi-aş dori ca în maximum 3 ani să nu mai avem în România şcoli sau grădiniţe care să fie încălzite cu sobe pe lemn”, a transmis ministrul Mediului, Domnul Mircea Fechet.

Activitățile  eligibile:

Lucrări de construcții și instalații precum:

  • lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum,
  • instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu,
  • lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri,
  • instalarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri etc.

Condiții eligibilitate:

  • Pentru a putea beneficia de finanțare, Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) trebuie să aibă îndeplinite obligațiile de plată a taxelor, impozitelor şi amenzilor către bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului pentru mediu, conform prevederilor legale în vigoare. De asemenea, trebuie să asigure contribuția proprie necesară implementării proiectului.

 

Tags: afaceri bani europeni business consiliere consultanta consulting finantare nerambursabila fonduri europene funds granturi investitii proiecte europene scoli sprijin financiar scoli

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

Parteneri oficiali

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene