Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a anunțat la emisiunea AgroStrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența, când vor începe plățile pentru cei circa 10.000 de fermieri care au fost declarați eligibili.
”Microgranturile sunt în portofoliul nostru astăzi și noi ne-am ocupat de ele, dar știm că a fost o măsură pe repede înainte. Adică a venit și automat și noi a trebuit să ne adaptăm. Aici a fost o colaborare cu Ministerul Fondurilor și cu cei de la STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale n.r) – o colaborare între ei, Ministerul Agriculturii și APIA – noi patru. La APIA a trebuit cumva, din mers, să implementăm acest lucru. Într-adevăr, au fost depuse circa 32.000, dacă nu mă înșel, de dosare. Eligibile doar 10.000.
Fondul a fost de 50 de milioane de euro. Schema s-a derulat pe principiul, ”primul venit, primul servit”, primii 10.000 de beneficiari eligibili ori 5.000 de euro. În momentul de față s-au semnat toate contractele – asta fiind o condiție – și acum, salariații APIA lucrează la verificarea eligibilității acestora. Dar lucrul cel mai important – și aici vreau să-i asigur pe fermieri că, pentru că am auzit la cei cu granturile cu sume mai mari că se așteaptă rectificarea bugetară – noi avem și buget”, a explicat Adrian Pintea, marți – 26 iulie în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1.
Șeful APIA a subliniat ferm că banii pentru plata fermierilor sunt disponibili astfel că în prima decadă a lunii august vor fi autorizați la plată pentru beneficiari.
”Noi avem și bani în cont și în prima decadă a lunii august aceste plăți vor fi făcute. Deci după cum spuneam, avem buget, avem bani. Plățile se fac în bloc, nu etapizat. În 2-3 zile plătim. Nu este o sumă foarte mare și nici un număr foarte mare de fermieri. Și doar cu băncile dacă sunt mai multe, dar acum și cu băncile se lucrează online și merge repete”, a mai adăugat Adrian Pintea.
Conform unui comunicat al APIA, până la termenul limită (30 iunie n.r), din cei 10.000 de aplicanți calificați în conformitate cu prevederile art.8, s-au semnat 9.888 contracte de acordare a ajutorului de stat în sumă totală de 49.440.000 euro. Diferența, de 112 beneficiari care nu au accesat banii, este reprezentată de contracte nesemnate de beneficiari (netransmiterea acestora, renunțarea la ajutorului de stat, transmiterea acestora după termenul limită).
Sursă: Agrointel
Leave A Comment