Consulting

AFIR a publicat Ghidul solicitantului pentru înființarea grupurilor de producători din sectorul agricol

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat marți, 28 iunie 2022, Ghidul solicitantului pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol prin submăsura 9.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, pentru pregătirea proiectelor care vor fi depuse în cadrul sesiunii de primire a cererilor de finanțare din acest an.

Solicitanții eligibili pentru sprijinul acordat prin submăsura 9.1 sunt Grupurile de producători din sectorul agricol, care sunt recunoscute oficial de către MADR înainte de solicitarea sprijinului.

Sprijinul public nerambursabil acordat prin submăsura 9.1 este 100%, însă nu poate să depășească 10% din valoarea producției comercializate în primii cinci ani de la recunoașterea respectivului grup.

Prin această linie de finanțare grupurile de producători pot primi finanțare de până la 100.000 euro/ an. Sprijinul este forfetar, degresiv și plătit în tranșe anuale, fiind acordat în baza unui plan de afaceri necesar pentru atingerea obiectivelor propuse, pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut.

Printre modificările cuprinse în versiunea finală a Ghidului solicitantului se numără:

  • actualizarea punctajelor aferente criteriilor de selecție;
  • eliminarea obligativității prezentării de către solicitant a certificatului de înregistrare (verificarea fiind făcută de AFIR în ONRC);
  • posibilitatea ca termenul de plată pentru grupurile de producători recunoscute în anii 2021 și 2022 să depășească data de 31.12.2025.

Sprijinul financiar acordat prin PNDR 2020 în cadrul submăsurii 9.1 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol” susține înființarea și funcționarea administrativă a grupurilor de producători, astfel încât să se poată asigura valorificarea în comun a produselor agricole ale membrilor, dar și integrarea pe piaţă a producătorilor primari prin adaptarea producţiei acestora la cerințele pieţei și comercializarea în comun a producţiei lor.

De asemenea, fondurile care vor fi disponibile pentru fermieri prin această submăsură pot fi utilizate pentru a asigura îmbunătățirea performanțelor generale și creșterea veniturilor generate de exploatațiile agricole și pentru crearea și promovarea lanțurilor scurte de aprovizionare.

SURSĂ: AFIR
SURSĂ FOTO: www.pexels.com

Tags: AFIR ghid

D R

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

Parteneri oficiali

2020-2025 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene