Consulting

România a înaintat Comisiei Europene 12 din cele 16 Programe Operaţionale pentru perioada 2021-2027, a căror valoare se ridică la aproximativ 33 miliarde de euro

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat bilanțul principalelor activități derulate în perioada 3 mai – 9 iunie, odată cu preluarea mandatului de către ministrul Marcel Boloș. Acesta a deținut același portofoliu și în perioada noiembrie 2019 – decembrie 2020 când țara noastră a raportat o absorbție de 4,4 miliarde de euro.

„Mandatul anterior a stat în special sub semnul negocierilor cu Comisia Europeană în contextul nevoii de realocare urgentă a finanţărilor ca răspuns la pandemia de Covid-19, în timp ce construiam prima versiune a programelor operaţionale 2021-2027. Obiectivul în 2020 era ca pentru prima oară România să înceapă negocierile cu Comisia înainte de începerea exerciţiului financiar.

În prezentul mandat, derulat în contextul războiului din Ucraina şi al crizei preţurilor la energie şi pentru materialele de construcţie, prioritatea ministerului investiţiilor şi programelor europene se referă concomitent la implementarea PNRR şi la operaţionalizarea celor 16 programe operaţionale aferente 2021-2027”, a declarat Boloș.

Principalele realizări ale MIPE în perioada 3 mai – 9 iunie:

 • Ca urmare a avizării în Guvernul României, a fost transmis Comisiei Europene Acordul de Parteneriat 2021-2027, precum și 12 din cele 16 Programe Operaționale pentru perioada 2021-2027, a căror valoare se ridică la aproximativ 33 miliarde de euro, adică 75% din alocarea totală.
 • A fost operaționalizată emiterea, distribuirea și încărcarea celor 2,5 milioane de vouchere sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România”. Valoarea nominală este de câte 250 lei acordați o dată la două luni, până la sfârșitul anului, fiind cea mai mare inițiativă de acest gen din istoria României. Primele carduri au fost distribuite de Poșta Română vineri, 10 iunie, înainte de primul termen asumat oficial. Găsiți aici mai multe informații: https://bit.ly/3mrLZvu.
 • Tot ca parte a programului „Sprijin pentru România”, se finanțează sectorul agroalimentar prin Programul Operațional Competitivitate (POC). Pentru acordarea acestui sprijin, MIPE a pregătit o schemă de ajutor de stat, cu două măsuri: microgranturi și granturi pentru capital de lucru, în valoare însumată de 300 milioane de euro. Aici sunt disponibile informații suplimentare: https://bit.ly/3axRAOv.
 • La 31 mai, a fost trimisă către Comisia Europeană prima cerere de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență. În valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, ea cuprinde cele 21 de ținte și jaloanele aferente trimestrului IV din 2021. Această cerere a presupus încărcarea tuturor documentelor justificative privind îndeplinirea țintelor și jaloanelor, mai exact 180 de documente, aferente celor 21 de jaloane/ținte pe care le-am inclus în cererea de plată. Găsiți detalii aici: https://bit.ly/3auyl8k.
 • A fost publicat Calendarul centralizator și Sinteza apelurilor de proiecte. Astfel, publicul larg are acces la informații detaliate despre apelurile pe care le va lansa fiecare minister/ instituție coordonatoare de investiții, precum datele estimate pentru lansarea fiecărui apel în parte. Găsiți aici informații suplimentare: https://bit.ly/3ztlQ7g.
 • A fost adoptat OUG nr. 64/2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile. Actul normativ reechilibrează contractele de lucrări, respectiv ale celor de produse/servicii aflate în strânsă legătură cu execuția lucrărilor, afectate de creșterea prețurilor la materiile prime și la energie. Peste 7.000 de proiecte vor beneficia de mecanismele prin care sunt decontate din fonduri europene valorile rezultate din creșterea prețurilor. În acest sens, au fost aprobate Metodologiile care oferă beneficiarilor exemple concrete de aplicare a formulelor de ajustare a prețurilor și explicații privind modelul de întocmire a actelor adiționale la contractele de achiziție. În final, ne așteptăm la un impact între 0,7 și 1,2 miliarde euro, care sprijină deblocarea șantierelor. Detalii aici: https://bit.ly/3xoYMFz.
 • S-au făcut pași importanți spre finalizarea Măsurii 4.1.1, iar OUG pentru implementarea ei este publică pe site-ul MIPE. Este o măsură foarte cerută în aceste vremuri de criză prin care trece România post-pandemică, prin care se finanțează granturi pentru investiții în retehnologizare acordate IMM-urilor, în vederea refacerii capacității de reziliență, în valoare de peste 400 milioane de euro.
 • La 24 mai a fost finalizată livrarea tranșei IV de ajutoare alimentare acordate prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (#POAD). Astfel, aproximativ 1,18 milioane de persoane au primit pachete cu produse esențiale, fără nicio zi de întârziere. Mai multe detalii aici: https://bit.ly/3Q4lJoL.
 • Guvernul României a aprobat contractul de finanțare încheiat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu Banca Europeană de Investiții pentru intermedierea de fonduri în valoare de 300 milioane euro din PNRR. Astfel, vor fi sprijinite întreprinderile în creștere pentru a stimula inovarea, în special în sectoare-cheie, cum ar fi acțiunile climatice și digitalizarea. Găsiți aici informații suplimentare: https://bit.ly/3xbwnBr.
 • În perioada 10-12 mai 2022, o delegație a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), condusă de ministrul Marcel Boloș, a purtat la Bruxelles discuții cu mai mulți reprezentanți ai Comisiei Europene în vederea validării măsurilor propuse de România, pentru evitarea posibilelor riscuri de întârziere în etapele asumate. Discuțiile purtate de delegația MIPE la Bruxelles au acoperit multiple tematici, de la pregătirea primei cereri de plată a României din PNRR în valoare de 2,944 miliarde euro, din care 2,037 miliarde euro reprezintă sprijin nerambursabil (granturi) și 0,907 miliarde euro sprijin sub formă de împrumut, până la aprobarea până la începutul lunii iunie 2022 a mai multor scheme de ajutor de stat aferente programelor de sprijin pentru IMM-uri. Găsiți mai multe detalii aici: https://bit.ly/3xfk5YC.
 • În 1-2 iunie, o delegație a MIPE a participat la Luxemburg la reuniunea „Consiliului Afaceri Generale – format coeziune” și au avut discuții cu reprezentanții Băncii Europene pentru Investiții (BEI), pe tema implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Avem la dispoziţie aproximativ 96 de miliarde de euro, de trei ori mai mult decât în precedenta perioadă de programare, datoraţi suprapunerii perioadelor de programare 2014-2020 şi 2021-2027, precum şi planului naţional de redresare şi rezilienţă. O şansă istorică pe care nu o putem rata! Mă bucur să văd o mobilizare generală atât la nivelul Guvernului României, cât şi la nivelul administraţiei locale şi, foarte important, în rândul aparatului propriu al MIPE”, a conchis Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Tags: bilanț marcel boloș

D R

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene