Consulting

PNRR: pilon important pentru susținerea economiei românești

România poate accesa circa 6 miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în 2022. Prima cerere de plată pentru fondurile din PNRR este prevăzută în calendarul de acordare a tranșelor în cel de-al doilea trimestru al anului current. În urma unei analize secundare a datelor oficiale se conclude că cele 21 de jaloane  nu au fost complet îndeplinite. Atragerea fondurilor este direct proproțională cu îndeplinirea completă a acestor obiective.

Pentru anul 2022 România va transmite în total două cereri de finanțare pentru acest program, în urma cărora se vor debloca două tranșe de fonduri. După atingerea ţintelor şi jaloanelor aferente trimestrului IV din anul 2021 se poate elabora prima solicitare pentru fondurile din PNRR. În anul curent, România poate depune solicitări de plată care însumate pot atinge o valoare de 4,1 miliarde de euro (granturi) şi 1,9 miliarde de euro (împrumuturi). Principiile care stau la baza mecanismul de funcţionare al PNRR sunt foarte bine definite, fondurile pot fi accesate după ce ţintele sunt atinse.

Pentru trimestrul IV din anul 2021 România a asumat prin PNRR îndeplinirea a 21 de ținte și jaloane. Conform datelor furnizate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, la acest moment au fost atinse un număr de 18 obiective.  În urma îndeplinirii acestor obiective, România poate înainta prima cerere de plată în trimestrul II din 2022. Conform MIPE, pentru celelalte  3 ținte și jaloane rămase, mai exact 247, 250 şi 259, guvernul a dus la îndeplinire anagajamentele asumate și se așteaptă confirmarea Comisiei Europene cu privire la acordurile de contribuție.

MIPE are în subordine cele 3 jaloane anume: 247, 250, respectiv 259. Pentru ca acestea să fie atinse este necesară utilizarea unor fonduri în valoare de 550 de milioane de euro, astfel:

  • jalonul 247 contribuie la îmbunăţirea accesului la finanţare şi revitalizarea canalelor de împrumut blocate de criza sanitară provocată de COVID-19 accesând o sumă de 300 de milioane de euro
  • jalonul 250 este corelat cu o sumă de 200 de milioane de euro pentru acţiuni climatice
  • jalonul 259 care prevede investiţii în eficienţa energetică în sectorul rezidenţial şi al clădirilor fiind utilizare 50 de milioane de euro

Pentru ca România să poată înainta cea de-a doua cerere de plată pentru următoarea tranşă de finanţare trebuie să îndeplinească  24 de ţinte şi jaloane aferente trimestrului I din 2022. Conform rapoartelor furnizate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Potrivit MIPE, au fost atinse 23 până la acest moment.

 

Tags: bani europeni finantare nerambursabila PNRR

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

Parteneri oficiali

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene