Consulting

Se lansează Start-up Nation 2022!

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului previzioneză lansarea programului de finanțare nerambursabilă pentru antreprenori, Start-Up Nation 2022. Apelul pentru depunerea proiectelor ar urma să se lanseze cel mai devreme la sfârșitul lunii aprilie.

Programul Start-Up Nation, ajuns la ediția a treia, va demara înscrierile pe platforma de granturi IMM, IMM Recover, folosită începând cu anul 2020 la ajutoarele de stat COVID pentru firme.

În data de 5 aprilie 2022, funcționarii din minister s-au întâlnit cu reprezentanți ai antreprenorenorilor și ai consultanților pentru finanțări, în Comitetul de monitorizare a programelor pentru IMM.

Experții au depus o serie de propuneri, printre care:

  • necesitatea unei perioade suficiente de analiză a procedurilor finale înainte de lansarea propriu-zisă a programelor,
  • majorarea plafoanelor acordate sub formă de sumă forfetară,
  • micșorarea pragurilor de investiție în echipamente și utilaje,
  • majorarea pragului de cofinanțare,
  • definirea mai clară a componentelor de inovare (cercetare științifică și brevete de invenție), precum și a componentei de dezvoltare durabilă,
  • majorarea plafonului aferent cheltuielilor de consultanță, concomitent cu obligația consultantului de a consilia aplicantul și în perioada de implementare, nu doar în scrierea formularului de înscriere.

Propunerile ce vor fi preluate în programe vor fi postate spre consultare pe site-ul oficial al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Conform ministrului Constantin-Daniel Cadariu se va avea în vedere o serie de aspecte privind schema de fonduri nerambursabile Start-Up Nation, ediția a treia:

  1. Nu se va mai puncta numărul de salariați angajați.
  2. pentru a crește responsabilitatea beneficiarilor, va fi un procent de cofinanțare, mic, simbolic, care să-i facă atenți pe cei care vor aplica. Cofinanțarea va putea fi între 5-10-15%.
  3. discutarea unor aspecte cu cei de la Fondul de garantare a creditelor pentru IMM. În eventualitatea în care se va pe un procent de cofinanțare mai mare, aplicanții vor putea lua credite cu garanție de stat.

Se previzionează ca valoarea grantului Start-Up Nation să rămână tot la maximum 200.000 de lei.

 

Sursa: Comunicat Ministerul Antreprenoriatului și Turismului

Tags: afaceri bani europeni business consiliere consulting finantare nerambursabila proiecte europene START UP NATION 2022

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene