Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) cu vechime, vor putea obține fonduri nerambursabile de la stat de câte 500.000 de lei (circa 100.000 euro) pe plan de afaceri , prin viitorul Program Microindustrializare 2022.
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) a publicat marți în consultare publică proiectul de procedură conform căruia, prin viitorul Program de Microindustrializare, firmele câștigătoare vor putea obține alocații financiare nerambursabile de câte 500.000 de lei, ceea ce reprezintă maximum 85% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.
Beneficiarul va trebui sa vină cu o cofinanțare de minimum 15%, plus suportarea cheltuielilor neeligibile. Antreprenorii vor putea obține și credite pentru a-și asigura această cofinanțare, de la băncile partenere care vor fi selectate în program. Aceste bănci partenere vor acorda și credite-punte, care să ajute antreprenorii să-și implementeze planurile de afaceri după ce semnează contractele și până primesc finanțarea.
Pentru a putea intra în program, firmele trebuie să îndeplinească o serie de condiții eliminatorii, printre care:
Cheltueli eligibile
Antreprenorii care vor fi selectați la finanțare prin programul Microinustrializare 2022 vor putea să facă o serie de cheltuieli eligibile cu banii de la stat:
a) Echipamente tehnologice, cu excepţia jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale.
b) Achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii de depozitare.
c) Mijloace de transport: autoturisme, elevatoare, încărcătoare, remorci și semiremorci, platforme, izoterme și frigorifice, autoutilitare și autovehicule cu destinație specială, cu excepţia tuturor vehiculelor simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificările şi completările ulterioare.
NU se finanțează vehiculele de transport rutier de mărfuri în contul terţilor sau contra cost, solicitate de întreprinderile care efectuează transport rutier de mărfuri.
d) Mobilier, aparatură birotică şi sisteme de protecţie a valorilor umane şi materiale, conform grupei nr. 3 din HG 2139/2004;
e) Salariile, utilitățile (energie electrica, consum apă, gaze, salubritate, abonament telefon si internet), servicii de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spaţii de lucru, spaţii de producţie sau spaţii pentru prestări servicii şi comerţ.
f) Pachet digital (voucher de digitalizare) care să conțină minim site de prezentare a activității sau magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu fără hosting
g) Consultanţă pentru întocmirea documentaţiei în vederea obţinerii finanţării în cadrul prezentului program
Sursa: Ministerul Antreprenoriatului și Turismului
Leave A Comment