Consulting

Guvernul României a aprobat două scheme de ajutor de stat în domeniul energiei

În data de 10 februarie 2022, Guvernul României a adoptat în cadrul unei ședinței H.G privind aprobarea a două scheme de ajutor de stat, respectiv:

  • Schema pentru sprijinirea investițiilor destinate promovării producției de energie din surse regenerabile mai puțin exploatate, respectiv biomasă, biogaz, energie geotermală
  • Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor în cogenerare de înaltă eficiență.

Cele două măsuri de ajutor de stat în domeniul energiei, finanțate din fonduri naționale și europene, vor fi desfășurate până la sfârșitul anului 2023, potrivit Hotărârii aprobate de Guvern.

Beneficiari:

  • Potențiali beneficiari ai schemelor de ajutor de stat pot fi întreprinderi care produc energie și unități administrativ-teritoriale sau asociații de dezvoltare intercomunitară care realizează sau modernizează instalații ce produc energie.

Buget disponibil:

  • Schema pentru sprijinirea investițiilor care valorifică sursele regenerabile de energie și de eficiență energetică, stimulând astfel utilizarea surselor mai puțin exploatate, respectiv biomasa, biogazul, geotermalul are un buget estimat în valoare de 21 milioane de euro;
  • Schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor în cogenerare de înaltă eficiență, de aproximativ 61 de milioane de euro.
  • Schemele de ajutor de stat se aplică până la 31 decembrie 2023, iar sumele se alocă din fonduri europene nerambursabile asigurate din Fondul European de Dezvoltare Regională în proporție de 85% și fonduri de cofinanțare publică asigurate de la bugetul de stat – 15%.

Măsurile adoptate prin actul normativ fac posibilă continuarea finanțării proiectelor depuse în baza schemelor de finanțare inițiale, aprobate prin HG nr. 215/2017 și HG nr. 216/2017.

În cadrul celor două apeluri au fost depuse 20 de proiecte care se află în prezent, in diverse stadii de evaluare, dintrea acestea 3 proiecte fiind deja contractate.

 

Sursa: Guvernul României

 

Tags: afaceri bani europeni business consultanta consulting finantare nerambursabila fonduri europene sprijin financiar

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene