Consulting

MIPE: Actul normativ care reglementează meganismul de atragere a fondurilor alocate prin PNRR a fost adoptat

În data de 10 decembrie 2021, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență care reglementează cadrul instituțional, fluxurile financiare și modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ordonanța de urgență adoptată reglementează în detaliu cadrul instituțional pentru începerea implementarii a PNRR-ului și stabilește fluxurile financiare, de monitorizare, verificare și control a utilizării fondurilor alocate.

„Această ordonanță cu un caracter tehnic este în sine unul dintre jaloanele asumate de România în PNRR și reprezintă instrumentul esențial pentru profesioniștii din instituțiile care și-au asumat rolul de coordonatori de reforme sau investiții. Totodată, acest act normativ stabilește în mod clar rolul pe care-l va avea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în derularea proiectelor și decontarea sumelor de la Comisia Europeană”, a transmis ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

Astfel, conform comunicatului emis, MIPE va exercita toate atribuțiile de monitorizare, verificare, control și constatare, întocmire și semnare a cererilor de plată transmise Comisiei Europene în vederea atragerii fondurilor alocate.

Pentru implementarea PNRR-ului ministerele și celelalte instituții vor comunica trimestrial către MIPE și Ministerul Finanțelor sumele de care au nevoie pentru realizarea reformelor și investițiilor finanțate din PNRR.

De asemenea, actul normativ stabilește activitățile pe care trebuie să le îndeplinească instituțiile care coordonează realizarea de reforme și investiții.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a reamintit că Planul Național de Redresare și Reziliență este structurat pe cei 6 piloni prevăzuți de Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Comisiei Europene: tranziția verde, transformarea digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, politici pentru generația următoare, copii și tineri.

România va primi anul viitor o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, iar pentru receptionare este necesară îndeplinirea condițiilor stabilite prin PNRR. Conform informațiilor transmise de MIPE, pentru anul 2021 și primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care 6 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

 

Sursa: MIPE

Tags: afaceri bani europeni consiliere consultanta finantare nerambursabila fonduri europene funds. finantare nerambursabila PNRR proiecte europene

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

Parteneri oficiali

2020-2025 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene