Consulting

Noi măsuri de sprijin aprobate de Guvern pentru sectorul vitivinicol

În urma ședinței de Guvern din data de 27 mai, Executivul a aprobat o Hotărâre care completează Hotărârea nr. 868/2018 privind stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru producătorii din sectorul vitivinicol în perioada 2019-2023.

Conform actului normativ se stabilește cadrul juridic de instituire a trei măsuri temporare pentru exercițiul financiar 2021, respectiv:

  • distilarea vinului în situații de criză,
  • ajutor pentru depozitarea vinului în situații de criză,
  • recoltarea înainte de coacere.

 

Adoptarea măsurilor menționate permite reducerea stocurilor de vin în exces pe piața națională, reducerea producției de struguri și acordarea unui ajutor pentru depozitarea unei părți din cantitățile de vin care nu sunt comercializate.

De asemenea, aceste măsuri vin în sprijinul producătorilor vitivinicoli care se confruntă cu dificultăți financiare și cu probleme de flux de numerar, ca urmare a unor măsuri instituite pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Măsurile temporare sunt finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în cadrul Programului național de sprijin în sectorul vitivinicol 2019 – 2023 și se încadrează în cuantumul total alocat României de 45,844 milioane euro alocat în anul 2021 României.

Astfel, prin instituirea acestor măsuri, statul urmărește accelerarea gradului de absorbție a fondurilor europene nerambursabile acordate sectorului vitivinicol din FEGA, în cadrul Programului național de sprijin în sectorul vitivinicol 2019-2023, pentru exercițiul financiar 2021.

 

 

Sursa: MADR


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene