Agenția pentru Finanțarea Investițiilor rurale, a lansat sesiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din cadrul PNDR 2014 – 2020. Perioada aferentă consultării publice este de 10 zile de la data publicării, respectiv începând cu data de 2 octombrie 2020.
Varianta revizuită a Ghidului solicitantului privește în principal modalitatea de accesare a finanțării nerambursabile pentru potențialii solicitanți din afara granițelor țării.
Buget:
Sprijinul acordat pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro în funcție de dimensiunea exploatației agricole.
Vă prezentăm criteriile de eligibilitate simplificate:
– pot solicita finanțare tinerii fermieri din diaspora care au absolvit în ultimii 5 ani calendaristici dinaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol atât din țări membre ale Uniunii Europene, cât și din țări terțe UE.
– o altă condiție impusă de Agentia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, este ca solicitanții să fi avut un loc de muncă în țări membre ale Uniunii Europene, sau în țări terțe UE, în domeniul agricol, cel puțin 3 luni în ultimele 12 luni dinaintea depunerii cererii de finanțare.
– am fost eliminată obligativitatea apostilării documentelor care dovedesc locul de muncă sau absolvirea programelor de studii.
– pentru dovada locului de muncă, în cazul în care solicitantul nu poate depune documentul autentificat prin apostilă, acesta poate să depună un certificat de înregistrare care dovedește prezența solicitantului în statul în care a desfășurat activitate cel puțin 3 luni în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de finanțare şi emis de autoritățile locale (ex. poliția sau primăria) care cuprinde numele și adresa persoanei înregistrate, precum și data înregistrării.
– pentru absolvenții de programe de studii în domeniul agricol care nu pot depune document oficial cu apostilă, aceștia vor prezenta un document care să dovedească absolvirea un program de studiu în domeniul agricol (postuniversitar, universitar, preuniversitar), alături de certificatul de înregistrare care dovedeşte şederea solicitantului în statul-gazdă în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de finanţare.
Propunerile sau observații se vor trimite pe adresa de e-mail consultare@afir.info , până la data de 12 octombrie 2020.
Sursa: AFIR
Leave A Comment