EUROPA CREATIVA 2021-2027

EUROPA CREATIVĂ 2021 –2027, SUBPROGRAMUL CULTURĂ 
Apelul pentru rețele europene de organizații din sectoarele culturale și creative

 

OBIECTIV:

Obiectivele generale ale programului sunt:

 • să protejeze, să dezvolte și să promoveze diversitatea culturală și lingvistică și patrimoniul european;
 • creșterea competitivității și a potențialului economic al sectoarelor culturale și creative, în special al sectorului audiovizual.

Aceste obiective sunt urmărite prin următoarele obiective specifice:

 • consolidarea cooperării artistice și culturale la nivel european, pentru a sprijini crearea de opere europene și a consolida dimensiunea economică, socială și externă a inovației și mobilității în sectoarele culturale și creative europene;
 • promovarea competitivității, scalabilității, cooperării, inovării și sustenabilității, inclusiv prin mobilitate în sectorul audiovizual european;
 • promovarea cooperării politice și a acțiunilor inovatoare care susțin toate componentele programului, promovarea unui mediu media divers, independent și pluralist, precum și alfabetizarea media, încurajând astfel libertatea de exprimare artistică, dialogul intercultural și incluziunea socială.

SOLICITANȚI ELIGIBILI

Rețele multinaționale reprezentative de organizații culturale europene;

 • State membre UE, inclusiv din țări și teritorii de peste mări, state non-membre UE, state SEE și țări asociate programului Europa Creativă sau țări care se află în cursul negocierilor pentru un acord de asociere și în care acordul intră în vigoare înainte de semnarea grantului.

ACTIVITĂȚI ELIGIBILE:

Propunerile ar trebui să includă activități adecvate pentru consolidarea capacităților organizațiilor și ale profesioniștilor activi în sectoarele creative și culturale. Aceste activități trebuie să fie special concepute pentru a aborda prioritățile alese ale apelului într-un mod eficient, respectiv:

 • creșterea accesului cultural și participarea la cultură, precum și implicarea și dezvoltarea publicului;
 • consolidarea capacității de a fi activ la nivel internațional în Europa și nu numai; contribuția la Pactul verde european;
 • sprijinirea sectoarelor culturale și creative europene să profite pe deplin de noile tehnologii pentru a le spori competitivitatea.

Termenul „sector cultural și creativ” înseamnă toate sectoarele ale căror activități se bazează pe valori culturale sau pe alte expresii artistice și creative, individuale sau colective. Activitățile pot include dezvoltarea, crearea, producția, diseminarea și conservarea bunurilor și serviciilor, care întruchipează expresii culturale, artistice sau de altă natură creativă, precum și educație sau gestionare, legate de aceste activități. Sectoarele includ, printre altele, arhitectură, arhive, biblioteci și muzee, meșteșuguri artistice, audiovizuale (inclusiv film, televiziune, jocuri video și multimedia), patrimoniu cultural tangibil și intangibil, design (inclusiv design de modă), festivaluri, muzică, literatură, spectacol de artă (inclusiv teatru și dans), cărți și edituri, radio și arte vizuale.

VALOARE FINANȚARE:

Valoarea totală disponibiă pentru apelurile lansate este de 27 milioane EURO. Acest buget ar putea fi majorat cu maxim 20%.

 • Maxim 825.000 euro / per proiect.
 • În termen de 30 de zile de la semnarea contractului de finanțare solicitanții vor primi 30 % din valoarea grantului pentru a demara activitatea proiectului.
 • Contribuție beneficiar: min. 20 % .

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.