Consulting

Sprijin financiar de 100 EUR/hectar pentru fermieri, Ordonanța 5/2024 privind subvențiile agricole, publicată în Monitorul Oficial”

  • Mai mult de 160.000 de fermieri din România vor beneficia de asistență financiară în valoare de 100 EUR/hectar, în cadrul unei inițiative guvernamentale cuprinsă în Ordonanța 5/2024, recent publicată în Monitorul Oficial.
  • Această schemă de finanțare a fost lansată ca răspuns la protestele agricultorilor și face parte dintr-o măsură mai amplă, Ordonanța 5/2024, care vizează stabilirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor active în producția primară de produse agricole vegetale, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
  • Sprijinirea întreprinderilor din producția primară de produse agricole vegetale afectate de evenimentele recente.
  • Granturile vor compensa pierderile suferite în urma evenimentelor recente și vor sprijini activitatea producătorilor agricoli în domeniul producției primare de produse agricole vegetale.
    Fondurile necesare pentru schema, în valoare de 1,2 miliarde lei (243,2 milioane EUR), provin de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024.

Valoare finanțare:

  • Grantul direct este de 100 EUR/hectar pentru terenul arabil cultivat în toamna anului 2022.
  • Valoarea maximă a grantului nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro pe beneficiar.

Solicitanți eligibili:

  • Beneficiarii eligibili sunt producătorii agricoli înregistrați, utilizând teren arabil pentru producția de cereale și semințe oleaginoase.
  • Includ persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, persoane juridice, societăți agricole, grupuri și organizații de producători, cooperative agricole, organisme de cercetare și universități.

Condiții acordare sprijin financiar:

  •  Schema se aplică pentru culturi specifice, inclusiv grâu, triticale, secară, orz, orzoaică, ovăz, rapiță.
  • Se acordă pentru suprafețe de cel puțin 1 ha inclusiv, pentru una sau mai multe dintre culturile menționate.
  • Derulată de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA)
  • Schema se aplică pe întreg teritoriul României, iar plata sumelor reprezentând ajutorul de stat menţionat de prezenta schemă se efectuează până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.

 Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, prevăzuţi la art. 8, care îndeplinesc următoarele condiţii:

  • a) au depus o cerere de plată în anul 2023, pentru o suprafaţa determinată de minimum 1 ha, pentru una sau mai multe dintre culturile prevăzute în anexa nr. 1, până la termenullimită de depunere din anul 2023;
  • b) nu sunt în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

De prevederile prezentei ordonanţe pot beneficia şi producătorii agricoli care figurează în sistemul IACS „caz închis” ca urmare a imposibilităţii APIA de a efectua plata ca urmare a erorilor de cont bancar pentru cererea 2023, cu condiţia depunerii documentului de coordonate bancare aferent unui cont bancar activ după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe.
Producătorii agricoli declaraţi neeligibili pentru plata pe suprafaţă aferentă campaniei 2023 care au primit decizie negativă/de respingere nu pot beneficia de prevederile prezentei ordonanţe.

Pentru informații suplimentare privind condițiile, și modul de aplicare puteți accesa rubrica noastră de contact, click aici.

Tags: afaceri AFIR agricultura ajutor financiar bani europeni fermieri finantare nerambursabila finantari fonduri fonduri agricultura fonduri europene oug 5/2024 proiecte europene RURAL schema ajutor schema ajutor agricultura

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

Parteneri oficiali

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene