Ministerul Agriculturii din România propune acordarea de granturi de până la 280.000 de euro pentru fermieri, în vederea acoperirii dobânzilor la creditele bancare. Această schemă, denumită Creditul Fermierului, este parte a măsurilor de sprijin adoptate în contextul crizei generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Bugetul total al schemei este de 815,5 milioane lei (164,1 milioane euro), având ca scop acordarea de sprijin pentru capitalul de lucru a aproximativ 3.500 de fermieri români. Grantul propus acoperă dobânda ROBOR la 3 luni pe o perioadă de maxim 60 de luni, cu limita de 280.000 de euro per beneficiar.
Condițiile de eligibilitate includ ca beneficiarii să fie operatori economici din sectorul producției agricole primare, conform codurilor CAEN specifice. Aceștia trebuie să fie organizați juridic sub diverse forme, precum firme, asociații agricole, cooperative sau persoane fizice autorizate.
Lista codurilor CAEN:
Beneficiarii vor fi operatori economici care își desfășoară activitatea în sectorul producției agricole primare definite prin Codurile:
Instituțiile de credit partenere vor acorda credite non-revolving pentru finanțarea capitalului de lucru pe o perioadă de maxim 60 de luni, fără comision de rambursare anticipată. Rata dobânzii este compusă din ROBOR la 3 luni și o marjă de cel mult 1,95% pe an, suportată parțial de bugetul de stat și parțial de beneficiarul creditului.
În paralel, se pregătește un moratoriu pentru fermierii afectați de seceta din 2023, care le permite suspendarea plății datoriilor restante la bănci și/sau societățile de leasing timp de 12 luni.
Pentru ambele proiecte de Ordonanță de Urgență, cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii, propuneri sau sugestii în termen de 10 zile de la data publicării, la adresa de e-mail: politici.agricole@madr.ro.
sursa: MADR
Leave A Comment