Consulting

3 Programe lansate la sfarșitul anului 2023: Comerț-Servicii, Microindustrializare, Accelerare IMM

Ministerul Economiei a comunicat oficial, perioadele destinate preînscrierilor și înscrierilor pentru programele naționale de sprijin destinate IMM-urilor din domeniul Comerț-Servicii, Microindustrializare și Accelerare IMM. Aceste programe oferă firmelor eligibile posibilitatea de a obține ajutoare financiare de până la 500.000 de lei fiecare, sub forma unei prime de capital pentru creditele contractate de la băncile partenere.

Începând cu data de marți, 19 decembrie 2023, de la ora 10:00, începe etapa de preînscriere pentru Programul Național de Microindustrializare, Programul de Dezvoltare a Activităților de Comercializare a Produselor și Serviciilor de Piață, precum și pentru Programul de Accelerare a Dezvoltării Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Această etapă se desfășoară online, pe platforma www.programenationale2023.ro, oferind aplicanților posibilitatea de a-și crea profilul, utilizatorul și parola, iar de asemenea, permite încărcarea documentelor și declarațiilor necesare.

Următorul pas, respectiv etapa de înscriere în cele trei programe naționale, va avea loc tot prin intermediul platformei menționate, conform programului stabilit astfel:

  • Programul Național de Microindustrializare: Etapa de înscrieri începe joi, 21 decembrie 2023, la ora 10:00, și se încheie joi, 04 ianuarie 2024, la ora 20:00.
  • Programul de Dezvoltare a Activităților de Comercializare a Produselor și Serviciilor de Piață: Etapa de înscrieri începe joi, 21 decembrie 2023, la ora 12:00, și se încheie joi, 04 ianuarie 2024, la ora 20:00.
  • Programul de Accelerare a Dezvoltării Întreprinderilor Mici și Mijlocii: Etapa de înscrieri începe joi, 21 decembrie 2023, la ora 14:00, și se încheie joi, 04 ianuarie 2024, la ora 20:00.

Mecanismul de finanțare al acestor programe presupune contractarea de credite de investiții de către antreprenori de la băncile partenere ale programului, printre care se numără Banca Transilvania, Alpha Bank România, Banca Comercială Română, CEC Bank și Unicredit Bank.

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) va deconta 50% din valoarea cheltuielilor echilibile, stabilită prin procedură, dar nu mai mult de 500.000 lei. Valoarea minimă a creditului de investiții este de 250.000 lei.

După completarea cu succes a formularelor electronice de înscriere, MEAT va publica lista tuturor cererilor înregistrate în ordinea înscrierilor. Ulterior, aplicanții vor fi notificați să se prezinte la instituția de credit parteneră aleasă, unde va avea loc o preverificare din partea bancilor. În cazul unui răspuns pozitiv, se va emite un acord de principiu la creditare, iar Asociația pentru Implementarea Măsurilor în domeniul IMM (AIMM) va iniția procesul de evaluare administrativă și de eligibilitate, care poate culmina cu emiterea unei notificări de principiu la finanțare.

Este important de menționat că acordarea creditului se va realiza numai după finalizarea verificării finale a bancilor partenere. Documentația necesară pentru înscrieri, inclusiv fișierele standardizate, va fi disponibilă pe platforma de înscriere începând de marți, 19 decembrie 2023.

Printre aceste documente se numără:

  • Anexa 1 – Cerere tip de acord de principiu la creditare și finanțare / Formular de înscriere,
  • Anexa 5 – Declarație proprie răspundere,
  • Anexa 6 – Declarație privind încadrarea întreprinderii în categoria întreprinderilor mici și mijlocii,
  • Anexa 7 – Calculul pentru întreprinderile partenere sau legate,
  • alte documente specifice programelor, conform procedurilor de implementare ale acestora.

 

SURSA: MEAT

Tags: afaceri bani europeni comert - servicii consultanta finantare finantare nerambursabila finantari fonduri Fonduri comert fonduri europene fonduri europene servicii fonduri nerambursabile funds. finantare nerambursabila investitii microindustrializare proiecte europene sprijin financiar

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

2020-2021 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene