Consulting

AM POC: 2 programe pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare au fost lansate in consultare publică, inclusiv pentru start-up-uri

În data de 1 februarie 2021, AM POC a lansat în consultare publică ghidul solicitantului aferent Acțiunii 1.2.1 – Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte de CDI derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institutele de CD și universități, în scopul inovării de procese și de produse în sectoarele economice care prezintă potențial de creștere – Tip de proiect: PROIECT TEHNOLOGIC INOVATIV și Tip de proiect: Întreprinderi inovatoare de tip start-up și spin-off.

Tip de proiect: PROIECT TEHNOLOGIC INOVATIV

  • Acest tip de proiect tehnologic inovativ are ca scop încurajarea investițiilor private în CDI (Cercetare, Dezvoltare Tehnologică și Inovare), prin creșterea numărului de întreprinderi care au ca obiectiv introducerea inovării în activitatea proprie prin proiecte care dezvoltă produse și/sau procese sau tehnologii noi sau substanțial îmbunătățite, în scopul producției și comercializării, bazate pe cercetare.

Solicitanți eligibili:

  • Apelul de proiecte se adresează întreprinderilor mari, mijlocii sau mici (inclusiv microîntreprinderi) din România cu activitate de cercetare-dezvoltare (CD), dar pentru care activitatea de CD nu constituie obiectul principal de activitate.
  • Pentru acest apel pot solicita finanțare întreprinderile cu obiect de activitate cercetare-dezvoltare (clasa CAEN 72), dar pentru care activitatea de CD nu constituie obiectul principal de activitate.
  • La momentul contractării, solicitantul înregistrat într-un stat membru UE trebuie să fie înregistrat în România în baza prevederilor Legii privind societățile nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Buget:

  • Valoarea totală alocată pentru apelul de proiecte este de 35.993.816,41 euro;
  • Valoarea maximă a asistenței financiare nerambursabile acordate unui proiect este de 3.000.000 euro;
  • Valoarea totală a oricărui tip de proiect din cadrul acestei acțiuni (costuri eligibile și neeligibile) nu poate depăși echivalentul în lei a 50 milioane euro;

Durata proiectelor este de maximum 12 de luni fără a depăși data de 30 decembrie 2023. Toate plățile efectuate de beneficiar nu pot să depășească 31 decembrie 2023.

 

Tip de proiect: Întreprinderi inovatoare de tip start-up și spin-off

  • Apelul va sprijini proiecte de creare a SPIN-OFF-urilor și dezvoltării START-UP-urilor inovatoare din regiuni mai puțin dezvoltate, bazate pe transferul rezultatelor cercetării-dezvoltării obținute în universități sau institute sau pe idei brevetate, în vederea realizării de produse și servicii noi sau semnificativ îmbunătățite pe care să le lanseze pe piață

Solicitanți eligibili:

  • Start-up-uri: întreprinderi înființate in baza Legii nr. 31/1990 din regiuni mai puțin dezvoltate (fără București, Ilfov), care înregistrează o vechime de maximum 3 ani în anul depunerii proiectului;
  • Spin-off-uri: întreprinderi din regiuni mai puțin dezvoltate (fără București, Ilfov) care urmează să se înființeze pe baza unui rezultat obținut în organizații de cercetare de drept public (instituție de CD sau de învățământ superior).

Buget:

  • Alocarea totală stabilită pentru apelul de proiecte este de 8.000.000 euro, echivalent 39.595.200 lei.
  • Valoarea maximă a proiectului, rata de cofinanțare: Asistența financiară nerambursabilă pe proiect: 989.880 lei și nu poate depăși echivalentul în lei a 200 000 Euro, calculat la cursul InforEuro valabil în luna acordării ajutorului/semnării contractului de finanțare, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naționale sau europene.
  • Pentru beneficiarii care își desfășoară activitatea în sectorul transportului rutier, valoarea totală a asistenței financiare nerambursabile este de max. 494.940 lei și nu poate depăși echivalentul în lei a 100 000 Euro, calculat la cursul InforEuro valabil în luna acordării ajutorului/semnării contractului de finanțare, pe o perioadă de trei ani fiscali consecutivi, indiferent dacă ajutorul a fost acordat din surse naționale sau europene.
  • Valoarea grantului va reprezenta maxim 90% din valoarea totală a costurilor eligibile ale proiectului. Restul de 10% din costurile eligibile ale proiectului va reprezenta contribuția proprie a beneficiarului din fonduri private.

Durata maximă de implementare a unui proiect (inclusiv realizarea cheltuielilor și depunerea cererilor de rambursare) este de cel mult 12 luni, fără să depășească data de 31 decembrie 2023.

 

Perioada de consultare publică pentru apelurile de proiecte este de 10 zile lucrătoare, începând cu data de 2 februarie 2022, respectiv, până la data de 16 februarie 2022, ora 17.00. În acest timp, persoanele sau entitățile interesate vor putea formula observații și propuneri, care vor fi centralizate de către OIC.  Observațiile pot fi transmise la adresa de e-mail structurale@research.gov.ro.

 

 

Sursa: AM POC

Tags: afaceri bani europeni consultanta Digitalizare fonduri europene fonduri nerambursabile inovare proiecte europene sprijin financiar

Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

Parteneri oficiali

2020-2025 © Toate drepturile rezervate – PROVEST Fonduri Europene