page contents
Consulting

Măsura 3 – Granturi pentru Investiții, noi declarații făcute de Ministrul Economiei

Ministrul Economiei Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a declarat într-un interviu reluarea de la zero a Măsurii 3 – Granturi pentru investiții, solicitanții înscriși la momentul actual fiind nevoiți să reaplice dacă vor să beneficieze de granturi. Ministrul Economiei vrea să repornească măsura 3 sub o altă forma, urmând să fie extinse codurile CAEN eligibile și de asemenea dorește excluderea imobiliarelor din cheltuielile eligibile.

Reaminim că în data de 3 decembrie 2020, începând cu ora 10:00, s-a dat startul sesiunii de înscrieri pentru ajutoarele de stat de câte 50.000 – 200.000 de euro din cadrul Măsurii 3 „Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor” prin schema de ajutor de stat instituită prin OUG nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19.

Conform aplicației, au fost depuse 27.736 de de cereri, cu o valoare totală a cererilor de aproape 12 miliarde de lei, adică peste 2,4 miliarde de euro, de aproximativ 5 ori bugetul disponibil de 550 de milioane de euro cu tot cu confinanțarea solicitanților.

 

Potrivit unui interviu acordat într-o video-conferință la Newsweek, Ministrul Economiei, Claudiu Năsui a specificat 3 modificări asupra Măsurii 3 – Granturi pentru investiții, acestea sunt:

  • secretizarea ermetică a procentelor de cofinanțare introduse în aplicație de către beneficiari, până la terminarea sesiunii de înscriere,
  • eliminarea cheltuielilor eligibile cu imobiliarele,
  • introducerea unor noi coduri CAEN eligibile, care au fost prevăzute prin legea 220/2020, prin care s-a modificat OUG 130/2020.
  • Ministrul a spus că persoanele care au aplicat corect la sesiunea inițială de la Măsura 3 vor fi eligibile și la reluarea de la zero a sesiunii de înscrieri.

 

„Pe Măsura 3, dorința noastră, în secunda aceasta, este să o reluăm, pentru că au fost 27.000 de aplicanți. Dintre aceștia, aproximativ 3.000 sunt potențial eligibili. Avem o rată destul de mare de oameni eligibili care au aplicat pe ultima sută de metri cu niște procente de cofinanțare foarte apropiate de procentul de cofinanțare eligibil, cam 1100 de firme.

Schema a inclus și investiții imobiliare, lucru pe care nu-l încurajăm. Vrem investiții productive. Și atunci, dorința noastră este să reluăm această schemă de la zero fără acest criteriu de eligibilitate și mai ales cu respectul legii, pentru că, așa cum a pornit această schemă, ea nu includea codurile CAEN care au fost introduse în Parlament.

 

Toată lumea care era eligibilă va fi eligibilă și după ce vom reface call-ul. Și-l vom reface corect și cu respectul legii. Și asta trebuia să se fi întâmplat și din prima, anume să respectăm Legea 220, care a introdus niște CAEN-uri suplimentare. Legea trebuie respectată”, a declarat Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, potrivit startupcafe.ro.


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

AGENTIA DE CONSULTANTA PROVEST S.R.L
Municipiul Reșița, stradă Petru Maior nr 2, Spațiu administrativ nr 421, județul Caraș-Severin
CUI 41646670

2020 © Toate drepturile rezervate – PRO VEST Fonduri Europene

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.