page contents
Consulting

Ministrul Investițiilor Europene, Cristian Ghinea, a discutat despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Ministrul Investițiilor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat că Guvernul României a decis să elaboreze prima variantă a Planulul Național de Redresare și Reziliență pe care să o comunice partenerilor de la nivelul Comisiei Europene, luând în calcul propuneri ce depășesc alocarea inițială, cu un total de 135% din alocare.

De asemenea, Ministrul Ghinea, a mai transmis că negocierile vor avea loc în lunile mai şi iunie.

Totodată, Cristian Ghinea a punctat că România este unul dintre cei mai mari beneficiari ai Mecanismului de Redresare și Reziliență, în valoare de 672,5 miliarde de euro, ”primind o alocare consistentă de granturi și împrumuturi în valoare totală de 29,2 miliarde euro. Această sumă a scăzut puțin față de prima iterație de alocări, în urma recalculării scăderii Produsului Intern Brut în 2020 în comparație cu media europeană”, a transmis Investițiilor Europene.

 

Inițial, din alocarea totală de 672,5 miliarde de euro pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență la nivelul UE, România beneficia de aproximativ 30,5 miliarde de euro, compuse din 13,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 16,7 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026, astfel și proiectele trebuie finalizate până la acea dată.

Potrivit ministrului, 11% din banii alocați prin PNRR vor merge pentru educație, 9% pentru Sănătate și 28% pentru transport feroviar, rutier și metrou.

 

Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) este cel mai mare instrument financiar creat de Uniunea Europeană în afara cadrului financiar multianual, menit să ofere sprijin financiar statelor membre pentru a asigura o revenire economică rapidă. Regulamentul a fost aprobat la nivel european pe 12 februarie 2021.


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

AGENTIA DE CONSULTANTA PROVEST S.R.L
Municipiul Reșița, stradă Petru Maior nr 2, Spațiu administrativ nr 421, județul Caraș-Severin
CUI 41646670

2020 © Toate drepturile rezervate – PRO VEST Fonduri Europene

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.