page contents
Consulting

Schemele plăților pentru anii 2021-2022 în sectorul agriculturii au fost aprobate!

În data de 24 februarie 2021, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a anunțat că în ședința Guvernului a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare ce vor fi aplicate în agricultură în anii 2021 și 2022.

”Având în vedere că perioada reglementată prin OUG nr. 3/2015, respectiv 2015-2020, s-a încheiat la 31 decembrie 2020, este necesară crearea unui cadru juridic la nivel național pentru continuarea efectuării de plăți neîntrerupte către fermieri și alți beneficiari, din fondurile Uniunii Europene, în cuantumul alocat României.”, conform unui comunicat al MADR.

Astfel, actul normativ prevede următoarele:

  • aprobarea schemelor de plăți directe care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, respectiv schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificată pentru micii fermieri;
  • aprobarea ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic;
  • determinarea condițiilor specifice de accesare a măsurilor compensatorii din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, derulate prin APIA, respectiv: M10 – agromediu și climă, M11- agricultură ecologică și M13 – plăți care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice;
  • dispoziții generale privind plafoanele pentru plățile directe și ajutoarele naționale tranzitorii;
  • stabilirea beneficiarilor și a condițiilor care trebuie îndeplinite pentru acordarea plăților în cazul fiecărei scheme de ajutor/sprijin;
  • aprobarea măsurilor pentru care se instituie instrumente de garantare;
  • specificarea cazurilor de forță majoră și a modului de notificare a APIA;
  • reglementarea modului de asigurare în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a sumelor necesare plăților directe și ajutoarelor naționale tranzitorii, precum și a condițiilor de efectuare a plăților către beneficiari.

 

Confom informațiilor transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, impactul bugetar este de aproximativ 3,811 miliarde euro din FEGA și aproximativ 1 miliard euro din FEADR, fonduri alocate României pentru anii 2021 și 2022, sume ce pot fi accesate de circa 800 de mii de beneficiari ai schemelor/măsurilor de sprijin.

 

Sursa: MADR


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

AGENTIA DE CONSULTANTA PROVEST S.R.L
Municipiul Reșița, stradă Petru Maior nr 2, Spațiu administrativ nr 421, județul Caraș-Severin
CUI 41646670

2020 © Toate drepturile rezervate – PRO VEST Fonduri Europene

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.