page contents
Consulting

Schema de ajutor acordată în contextul pandemie pentru HoReCa a fost adoptată cu noi modificări

În data de 19 februarie 2021, a fost adoptată în cadrul ședinței de guvern Ordonanța de Urgență privind modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul ospitalității, turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID 19.

Pandemia COVID-19 reprezintă un şoc major pentru economia globală, dar şi pentru economia naţională. În acest context, industria turistică, structurile de cazare, structurile de alimentaţie, agenţiile de turism, este printre cele mai afectate ramuri ale economiei naţionale.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, a declarat sâmbătă, 20 februarie 2021, faptul că în ședința de guvern a fost introdusă „o schimbare în modul în care se face plata”, respectiv fiecare persoană eligibilă, indiferent când a fost transmisă solicitarea, „va primi bani, în limita bugetului, proporțional din bugetul total”.

De asemenea, Ministrul a transmis faptul că a fost alocată suma de  1 miliard de lei pentru Schema de ajutor destinată domeniului ospitalității, iar „dacă suma cererilor de despăgubire va depăși miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporțional cu cererea lor de finanțare”, iar bugetul nu va fi suficient pentr a acoperi toate cererile, „atunci vor primi toți mai puțin, dar toată lumea tot va primi”.

Potrivit proiectului de OUG, adoptat de Guvern, baza de calcul a ajutorului reprezintă:

  1. a) pentru beneficiarii care raportează cifra de afaceri, diferența dintre cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și cifra de afaceri obținută din activitatea eligibilă aferentă anului 2020;
  2. b) pentru beneficiarii care aplică regimul special pentru agențiile de turism în conformitate cu dispozițiile art. 311 din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, diferența dintre volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja, aferente anului 2019 și volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja, aferente anului 2020;
  3. c) pentru beneficiarii care țin evidența în partidă simplă, în conformitate cu dispozițiile Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, diferența dintre încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2019 și încasările obținute din activitatea eligibilă aferentă anului 2020.Beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt și ghizii de turism, care desfășoară activități conform codului CAEN 7990.
    CONDIȚII/CRITERII ELIGIBILITATE

Întreprinderile beneficiare nu trebuie să fi beneficiat de o altă formă de ajutor sau, dacă au beneficiat, ajutorul primit însumat cu cel primit în baza prezentei scheme să nu depășească 1.800.000 euro. Reamintim că plafonul inițial era de 800.000 euro.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat au obligaţia menţinerii activităţii pentru care au obţinut finanţare pentru cel puţin 12 luni de la data plății sumelor sau 24 luni de la data plății sumelor, în cazul în care valoarea grantului este mai mare de 200.000 euro, dacă prin acte normative nu se instituie restricţii de natură a impune suspendarea ori întreruperea activităţii comerciale.

Procedura de implementare a schemei se va aproba în termen de maxim 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței.

Schema de ajutor de stat se derulează până la 31 decembrie 2021, iar plata sumelor urmând a fi realizată până cel târziu la data de 30 iunie 2022, în limita creditului bugetar;

 


Leave A Comment

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați 

www.fonduri-ue.ro

Contact Us

AGENTIA DE CONSULTANTA PROVEST S.R.L
Municipiul Reșița, stradă Petru Maior nr 2, Spațiu administrativ nr 421, județul Caraș-Severin
CUI 41646670

2020 © Toate drepturile rezervate – PRO VEST Fonduri Europene

Pentru scopuri precum afișarea de conținut personalizat, folosim module cookie sau tehnologii similare. Apăsând Accept sau navigând pe acest website, ești de acord să permiți colectarea de informații prin cookie-uri sau tehnologii similare.